Nejdřív rozpočet, pak eurokomisař. Sobotka nastínil priority své vlády

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Vláda začne českého zástupce v Evropské komisi vybírat teprve poté, až se ministři dohodnou na parametrech rozpočtu. V Bruselu to při příchodu na neformální summit Evropské unie prohlásil premiér Bohuslav Sobotka. Ten by přitom o rozpočtových rámcích měl rád jasno již ve středu.

„Předpokládám, že poté, kdy bude dohoda na základních parametrech státního rozpočtu, to znamená na výdajových rámcích, tak se koalice dostane k výběru budoucího českého komisaře,“ nechal se slyšet ministerský předseda. Podle něj je na dohodu dostatek času. Výběr by se proto měl dělat věcně a s chladnou hlavou.

Koaliční shoda o rozpočtu se ovšem rodí velmi těžko. Před týdnem ministři odložili projednávání střednědobých výdajových rámců státního rozpočtu už počtvrté.

V rámci diskuzí o novém českém eurokomisaři je podle Sobotky důležité posoudit jak kvality kandidátů a jejich odbornost, tak i jejich šanci na získání významného portfolia. Předběžně se podle něj mezi koaličními stranami rýsuje shoda na tom, že Česko bude usilovat o ekonomickou oblast.

Sociální demokraté by na postu eurokomisaře rádi viděli exministra financí Pavla Mertlíka, hnutí ANO navrhuje lídra své kandidátky do eurovoleb a někdejšího člena Evropské komise Pavla Teličku. Lidovci zase podporují současnou europoslankyni Zuzanu Roithovou. Někteří politici ale již dnes hovoří o tom, že se možná nakonec bude muset hledat kompromisní kandidát mimo tuto trojici.

Pavel Páral: Alespoň lhát kdyby uměli