Nejistota po britském referendu přibrzdí českou ekonomiku, tvrdí analytici

Výroba Peugeotu 208

Výroba Peugeotu 208 Zdroj: PSA

Brexit letos zřejmě sníží podle analytiků růst českého HDP o několik desetin procentního bodu. Ekonomika by i tak měla růst o zhruba dvě procenta. Zpomalení způsobí nejistota na trzích a s tím spojené oslabení poptávky a tuzemského vývozu do eurozóny. Samotné obchodní vztahy s Velkou Británii ohroženy ale nejsou, uvedli ekonomové.

Již před výsledky referenda ekonomové upozorňovali, že Brexit může českou ekonomiku negativně ovlivnit. Například hlavní ekonom Deloitte David Marek uvedl, že v dlouhodobém horizontu může tento krok připravit ekonomiku až o deset miliard korun ročně. „Průměrný Čech by si tak nemusel ničeho všimnout. S výjimkou třeba těch, kteří investují do akcií. Ti už nyní mohou počítat s citelným zchudnutím během jediného dne,“ uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Dopad na tuzemskou ekonomiku bude aktuálně podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera pramenit přes zvýšenou nejistotu na trzích. „Veškeré obchodní dohody mezi Británií a EU prozatím platí, tuzemské vývozy do Británie tak mohou pokračovat. Zvýšená nejistota se však projeví ve slabší zahraniční poptávce a zpomalení tuzemského vývozu nejen do Británie, ale celkově do eurozóny,“ uvedl.

K brexitu čtěte také:

Brexit zvítězil, odchod z EU podpořilo 52 procent voličů. Cameron rezignuje

Skotsko i Severní Irsko mluví o vlastním referendu

Tusk: Lídři zemí EU jsou po brexitu odhodláni udržet jednotu

Libra prudce spadla, na trzích zavládla panika

Letos tak podle něj může tuzemská ekonomika zpomalit proti původním očekáváním o několik desetin procenta, totéž platí pro rok příští. „Nemělo by se však jednat o žádný výrazný dopad a růst tuzemské ekonomiky v letošním roce nadále očekáváme poblíž dvou procent,“ dodal.

I podle ředitele Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko Pavla Drahotského může Česko pocítit Brexit ve snížení růstu HDP o desetiny procentního bodu. „Je však obtížné odhadovat nepřímé dopady, neboť Česká republika exportuje řadu produktů třeba do Německa, odkud jsou následně reexportovány v podobě například součástek do strojů dále do Británie. Tento propad se může projevit až v horizontu několika měsíců,“ uvedl.

Podle analytika společnosti Chytrý Honza Františka Bostla by však Česko mohlo i získat. „Česká republika bude ve vleku bilaterálních dohod mezi Británií a EU. Na české ekonomice by se současná situace neměla podepsat a očekávám, že v rámci přímých zahraničních investic by naopak Česká republika měla získat. Problém bude u čistě exportně zaměřených firem,“ uvedl.

Vystoupení Velké Británie z EU je podle hlavní ekonomky České bankovní asociace ztrátou především pro EU. Samotná Británie podle ní odluku v dlouhodobém horizontu ustojí díky posílení orientace na země Commonwealthu. „Politická i hospodářská mapa Evropy dozná výrazné změny, které bohužel konkrétně pro Česko nebudou příznivé. Je v našem bytostném zájmu, aby odchod UK z EU proběhl hladkou cestou,“ uvedla.

„Vnímám toto rozhodnutí jako špatné, a to jak pro finanční trhy, tak pro budoucnost Británie. Netroufnu si tvrdit, jestli evropský svazek tuto ztrátu ustojí. Podle mého je to první krok k historickému zániku EU,“ uvedl hlavní analytik tginvest.cz Petr Vlasák.