Nejvyšší soud: Benešová se za výroky o soudní mafii omlouvat nemusela

Marie Benešová

Marie Benešová Zdroj: ctk

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se nemusela omlouvat za výroky o zákulisní justiční mafii, které pronesla v roce 2007 například na adresu někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Rozhodl tak na základě dovolání Benešové Nejvyšší soud (NS), řekl mluvčí Petr Knötig. Případem se bude znovu zabývat Vrchní soud v Praze. Benešová řekla, že má z rozhodnutí radost, protože "se pravda ukázala".

„Nejvyšší soud označil rozsudek za nesprávný a věc vrátil Vrchnímu soudu k novému projednání a rozhodnutí. Bližší odůvodnění rozhodnutí Nejvyššího soudu zatím nelze sdělovat, dokud nebudou důvody známy účastníkům řízení,“ uvedl Knötig. Benešová řekla, že ani ona odůvodnění ještě nečetla, takže podrobněji se vyjádří, až se s ním seznámí.

Dovolání je mimořádný opravný prostředek. Před rozhodnutím NS už se proto Benešová musela omluvit a navíc i zaplatit náklady soudního řízení, protože předchozí rozsudek nabyl právní moci.

„Musela jsem jim zaplatit náklady řízení, ty nekřesťansky vypočtené, což dělalo asi 450.000. A musela jsem se omluvit,“ uvedla. Dovolání podle ní u Nejvyššího soudu „leželo rok a půl, než to Nejvyšší soud rozhodl“. K již učiněné omluvě poznamenala, že ji asi těžko bude brát zpět. „Nicméně z toho si hlavu nelámu, důležité je, že Nejvyšší soud tu pravdu vyhodnotil tak, jak jsme to všichni cítili a viděli,“ dodala místopředsedkyně ČSSD Benešová. Mluvčí Nejvyššího soudu Knötig řekl, že Vrchní soud v Praze bude nyní rozhodovat i o nákladech řízení.

Benešová se musela omluvit za výroky, kterými představitele justice včetně bývalého místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery, obvinila z ovlivňování některých případů, například vyšetřování údajné korupční kauzy senátora a někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka. Rozhodl o tom v únoru 2011 pražský vrchní soud, který tak zrušil předchozí opačný verdikt krajského soudu v Praze.

Nyní to ale neplatí. Případ se vrací k pražskému vrchnímu soudu, který je teď vázán právním názorem Nejvyššího soudu. Benešová původně chtěla žádat Nejvyšší soud o odklad rozhodnutí. Nakonec ale ustoupila s tím, že se omluví a zaplatí náklady soudního řízení.