Nejvyšší trest: Dahlgren dostal za čtyřnásobnou vraždu doživotí

Kevin Dahlren u Krajského soudu v Brně

Kevin Dahlren u Krajského soudu v Brně Zdroj: ctk

Američan Kevin Dahlgren dostal doživotí za čtyři vraždy z roku 2013, které se staly v Brně-Ivanovicích. Rozhodl tak Krajský soud v Brně. Trest si Dahlgren odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou. Zároveň soud rozhodl také o zabezpečovací detenci. Ta se však podle dřívějšího vyjádření obhajoby týká až období po případném odpykání trestu odnětí svobody.

Dahlgrenův obhájce se na místě odvolal, rozsudek o doživotním trestu tak není pravomocný. Případ bude řešit olomoucký vrchní soud. Státní zástupkyně se odvolávat nebude, ani zmocněnkyně poškozených. Podle Dahlgrenova otce ještě nic nekončí, po vynesení rozsudku novinářům řekl, že stále věří v synovu nevinu.

Soudce Michal Zámečník v odůvodnění rozsudku uvedl, že čtyřiadvacetiletý Dahlgren jednal na základě předchozího uvážení, brutálním způsobem. V obětech podle rozsudku spatřoval „reprezentanty frustrujícího světa.“

Soudce konstatoval, že Dahlgren se v osudný den v domě prokazatelně pohyboval. Násilné vniknutí do domu se neprokázalo, neztratily se žádné cennosti. Vyšetřování ukázalo, že rodina obětí neměla žádné nepřátele. Nikdo jiný než Dahlgren čin spáchat nemohl, uvedl soudce.

Soud se tak přiklonil na stranu obžaloby, doživotní trest navrhovala pro Dahlgrena v závěrečné řeči státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

Krajský soud v Brně rozhodl také o finančním odškodnění dvěma příbuzným ve výši 415 tisíc korun. Rozhodl také, že Dahlgren vzhledem k nepravomocnému rozsudku zůstane ve vazbě. Proti tomu se obhájce neodvolal. Soudce Zámečník rozsudek více nekomentoval, novinářům pouze řekl, že vše zaznělo v odůvodnění.

Dahlgren podle rozsudku v květnu 2013 usmrtil všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel - otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Hlavní líčení začalo na přelomu května a června, vypovídalo mnoho svědků i odborníků. V úterý vypovídala další svědkyně a znalkyně z oboru psychologie a genetiku-forenzní statistiku. Zazněly i závěrečné řeči. Dahlgren vypovídat odmítl.