Nejvyšší žalobce Zeman podal v Rathově kauze dovolání k Nejvyššímu soudu

Žalobce Pavel Zeman: Nezávislost zastupitelství by garantovala změna ústavy

Žalobce Pavel Zeman: Nezávislost zastupitelství by garantovala změna ústavy Zdroj: ČTK

David Rath
Pavel Zeman
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman
5
Fotogalerie

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal v korupční kauze, v níž byl odsouzen také někdejší hejtman David Rath, dovolání k Nejvyššímu soudu, a to v neprospěch všech obviněných. Informaci potvrdila Lenka Jirgalová ze sekretariát nejvyššího státního zástupce.

Bývalému středočeskému hejtmanovi soud uložil sedmiletý trest vězení, spolu s ním dostalo nepodmíněné tresty dalších několik lidí. Na dovolání nejvyššího státního zástupce upozornila Česká televize.

"V kauze mediálně zvané jako Kauza Davida Ratha mohu sdělit, že v uvedené trestní věci bylo nejvyšším státním zástupcem podáno dne 24. října 2019 dovolání v neprospěch všech obviněných," uvedla Jirgalová.

Dovolání se podle Jirgalové opírá o dva okruhy námitek. Prvním okruhem je nesprávná právní kvalifikace jednání Ratha v tom bodě, v jakém byl Vrchním soudem v Praze uznán vinným. Druhým okruhem námitek je podle vyjádření Jirgalová nesprávnost rozhodnutí Vrchního soudu v tom rozsahu, v jakém obviněné zprostil podané obžaloby.

"Nejvyšší státní zástupce v tomto směru nesouhlasí s vyloučením podstatné části důkazů, zejména takzvaných odposlechů, a domnívá se, že rozhodnutí Vrchního soudu je v tomto směru nejen nesprávné, ale zcela flagrantně vadné. Takže zde je skutečně nezbytný zásah Nejvyššího soudu v neprospěch obviněných," uvedla Jirgalová.

Odvolací Vrchní soud v Praze po sedmi letech od počátku kauzy letos v červnu uznal bývalého hejtmana vinným z ovlivňování tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Snížil mu původně uložený trest 8,5 roku vězení a zprostil ho obžaloby ze čtyř dalších žalovaných skutků. Zároveň mu uložil desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působit ve výkonných funkcích v samosprávě.

V kauze bylo kromě Ratha obžalováno dalších deset lidí. Také některé z nich uznal soud vinnými. Bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra poslal na šest let do vězení. Každý má také zaplatit 15 milionů korun. Soud je potrestal za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad a budovy gymnázia v Hostivici. Podle odvolacího senátu žádali Kottovi úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů dali Rathovi. Policie bývalého sociálnědemokratického hejtmana zadržela v květnu 2012, tuto částku si odnášel z domu Kottových v krabici od vína.

Rath v první polovině října nastoupil k výkonu trestu do vězení v Teplicích. Na začátku tohoto týdne nastoupili do věznice i manželé Kottovi.