NERV se nerozpadne, nově se zaměří na problémy Evropy

NERV - premiér Petr Nečas s ekonomem Michalem Mejstříkem

NERV - premiér Petr Nečas s ekonomem Michalem Mejstříkem Zdroj: ctk

Národní ekonomická rada vlády (NERV) se hodlá nyní zaměřit na aktuální témata, jako je například dluhová krize v eurozóně nebo nový rozpočet Evropské unie na roky 2014 až 2020. Vyplývá to z výroční zprávy NERV, kterou dnes představil premiér Petr Nečas společně s členy NERV. Šest pracovních skupin, v rámci kterých jednotliví členové rady dosud pracovali, ustoupí do pozadí a rada bude pracovat více jako celek.

V případě dluhových problémů eurozóny se NERV bude zabývat jejími dopady na tuzemsku ekonomiku a veřejné rozpočty. „Jedním z takových kanálů může být například pokles naší exportní výkonnosti a negativní dopady na trh práce,“ uvádí například výroční zpráva NERV.

K tuzemským ekonomickým problémům NERV vydal v uplynulém roce již svá doporučení. „Doporučení členů NERV budou i nadále sloužit vládě v její exekutivní roli i v roli navrhovatele změn,“ uvedl premiér Petr Nečas. Zároveň upozornil, že velmi často se návrhy NERV neshodovaly s návrhy vlády. „I přesto ty podněty jsou nesmírně užitečné,“ dodal Nečas.

Rady a doporučení NERV podle něj odstartovaly řadu odborných diskuzí a vrátily tak problematiku veřejných financí nebo zdravotnictví z politické zpět do odborné roviny. „To je již přidaná hodnota sama o sobě,“ uvedl premiér. NERV bude podle něj užitečná také v diskutované otázce dluhové krize v eurozóně a přinese také poznatky v problematice rozpočtového rámce na roky 2014-2020 či kohezní politiky.

Čemu se hlavně věnovaly pracovní skupiny NERVU

Ekonomická pracovní skupina, která se věnuje veřejným financím, doporučuje podle Tomáše Sedláčka zavedení jednotného a dlouhodobého fiskálního pravidla. To by nebylo závislé na politickém postoji a konsensu, ústředním cílem je zamezit zadlužování země. Sedláček znova také zopakoval výzvu na vytvoření rozpočtové rady, která by pomáhala s nastavením rozpočtu v dlouhodobém horizontu. Skupina dále navrhuje zdanit spotřebu, nikoli práci.

V otázce boji proti korupci pak Sedláček zdůraznil potřebu vyšší trasparentnosti. Podle skupiny je potřeba klást důraz na centrální nákupy, zveřejňovat smlouvy na internetu a v oblasti veřejných zakázek se chovat úsporněji -omezit veřejné výdaje jen na to nejnutnější.

Ekonom Jan Procházka ze skupiny, která se věnuje důchodové reformě, poukázal na to, že malá důchodová reforma je již připravena a vypracována (stanovení věku odchodu do důchodu, výpočet důchodu z celoživotní mzdy) a měla by začít platit od podzimu 2012. Ve velké důchodové reformě je podle něj nutné přistoupit k jednotné sazbě DPH, zde má ovšem skupina na výši sazby odlišný názor než vláda. Procházka poukázal také na důležitost druhého fondového pilíře.

V oblasti čerpání evropských fondů je podle Petra Zahradníka zapotřebí využívat modernějších nástrojů - například zjednodušit čerpání ze strukturálních fondů.

Michal Mejstřík poukázal na analýzu agend veřejné správy. Ta prý ukázala, že se jedná o nejslabší místo na pyramidální mapě konkurenceschopnosti (včetně korupce). Mejstřík také informoval o tom, že se skupina zabývala využitím žen na pracovním trhu. Ekonom nezapomněl ani na inovaci, jakožto užitečný nástroj pro konkurenceschopnost a v této souvislosti zopakoval, že je podmíněna dobrými institucemi, informační i dopravní infrastrukturou, ale každopádně inovace se u nás potřebují rozvíjet.

Miroslav Zámečník ze zdravotní skupiny pak pochválil kooperaci pracovní skupiny s ministerstvem zdravotnictví. Shodují se prý na otázce úspor - udržení objemu péče při snížení nákladů (elektronické aukce, lékové seznamy apod.). Zámečník také vyzval k tomu, aby pojišťovny na internetu více informovaly o svých krocích či že by se měla zvýšit odpovědnost členů ve statuárních orgánech.

NERV byla ustavena v lednu 2009 jako odborný poradní a konzultační orgán tehdejší vlády premiéra Mirka Topolánka. Úkolem rady bylo hledání a návrhy receptů směřujících k udržení a zrychlení ekonomického růstu Česka. Současná vláda Petra Nečase začátkem loňského srpna činnost NERV obnovila.