Nezaměstnanost roste jen mírně, přes zimu může být hůř

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost v listopadu mírně stoupla na osm procent z říjnových 7,9 procenta. Počet nezaměstnaných meziměsíčně vzrostl nejméně za poslední tři roky, uvedlo Ministerstvo práce a sociálních věcí. V průběhu zimy ale lidí bez práce podle analytiků přibude.

Nejhorší je situace v okresech Most, Bruntál a Jeseník, kde dosahuje 14 až 15 procent. V Jeseníku a okolí se nezaměstnanost oproti říjnu zvýšila o 11 procent. Nejméně lidí bez práce je v Praze a okolí, pak následuje okres Mladá Boleslav.

„Listopadové údaje z trhu práce jsou dalším znamením, že se česká ekonomika zatím nedostala do volného pádu srovnatelného s koncem roku 2008,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „Je zřejmé, že podniky masově nesnižují své stavy a vyčkávají, jak se poptávková situace vyvine.“

Pro ředitelku společnosti Next Finance Markétu Šichářovou jsou naopak dnešní čísla zklamáním. „V letech 2004 – 2010 míra nezaměstnanosti v listopadu oproti předcházejícímu měsíci v průměru stagnovala. Letošní nárůst je tak nadprůměrný, což ukazuje na slabost české ekonomiky,“ podotkla.

Meziročně počet nezaměstnaných klesl o více než 30 tisíc, více je i volných pracovních míst. Celkově úřady práce v listopadu evidovaly 476 404 uchazečů, 22,7 procenta z nich pobíralo podporu v nezaměstnanosti.

Podle Eurostatu dosáhl počet nezaměstnaných v Evropské unii v listopadu 9,8 procenta. Nejméně lidí bez práce je v Lucembursku, Rakousku, Nizozemsku a Německu, pak už v unijním srovnání následuje Česko. Eurostat totiž používá jenou metodiku výpočtu, podle které činí domácí nezaměstnanost 6,5 procenta.

Sobíšek odhaduje, že do konce roku se nezaměstnanost vyšplhá na 8,5 procenta. Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka odhaduje o jednu desetinu vyšší číslo, varuje ale, že v průběhu zimy se kvůli konci sezónních prací a ochlazení ekonomiky dostane až na devět procent.

S tím souhlasí i Šichtářová. Podle ní se nezaměstnanost bude v příštím roce pohybovat okolo 8,5 procenta. Lepší budoucnost předpovídá Sobíšek, odhaduje, že počet lidí bez práce se udrží na letošních hodnotách.

Listopadová mapa nezaměstnanosti:Listopadová mapa nezaměstnanostiListopadová mapa nezaměstnanosti | MPSV