Nezaměstnanost se v září držela obvyklých hranic, firmy ovšem méně nabírají

Úřad práce na Praze 4

Úřad práce na Praze 4 Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Nezaměstnanost v Česku v září vzrostla na 3,5 procenta ze srpnových 3,4 procenta, oznámil Úřad práce ČR. Podle něj se nezaměstnanost vyvíjí podle klasické křivky, v příštích měsících může stagnovat nebo mírně růst. Loni v září byla nezaměstnanost rovněž 3,5 procenta.

„Skončily dovolené a firmy přijímají nové zaměstnance. Zaměstnavatelé rozjeli výrobu, i když se začínají projevovat obavy z dopadů vysokých cen energií. Svědčí o tom i meziměsíční a meziroční pokles počtu hlášených volných pracovních míst. K oživení došlo v rámci zahraniční zaměstnanosti, kdy v příhraničních oblastech pendleři nastoupili opět do zaměstnání,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon. Jako každý rok také dorazila v září do evidence úřadú práce hlavní vlna absolventů, vývoj na trhu práce ale nijak výrazně neovlivnila.

V evidenci úřadů práce bylo 256 380 lidí. Zaměstnavatelé nabízeli 306 098 volných míst, jejich počet se proti předchozímu měsíci snížil zhruba o 6200.

Podle Úřadu práce se situace bude nadále odvíjet i od průběhu válečného konfliktu na Ukrajině, epidemické situace a dopadů energetické krize. Od únorového začátku války na Ukrajině získalo podle úřadu v Česku práci 131 704 uprchlíků z Ukrajiny. Někteří už se ale vrátili domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci září tak v Česku pracovalo 88 909 Ukrajinců s udělenou dočasnou ochranou.