Nezaměstnanost v lednu podle odhadů sezónně stoupla na 3,7 procenta

Analytici odhadují, že nezaměstnanost v lednu stoupla v ČR na 3,7 procenta z prosincových 3,5 procenta.

Analytici odhadují, že nezaměstnanost v lednu stoupla v ČR na 3,7 procenta z prosincových 3,5 procenta. Zdroj: E15 Dominik Kučera

Nezaměstnanost v lednu stoupla na 3,7 procenta z prosincových 3,5 procenta, vyplývá z odhadů analytiků. Na začátku roku nezaměstnanost zpravidla roste kvůli zimnímu počasí, které brání sezonním pracím. Celkově je ale situace na pracovním trhu podle ekonomů nadále příznivá. Úřad práce České republiky zveřejní údaje o nezaměstnanosti za leden v úterý 8. února.

„Na začátku kalendářního roku nezaměstnanost vzhledem k negativní sezonnosti vždy mírně vzroste, a tudíž nemá smysl ze současného zvýšení nezaměstnanosti dělat zásadnější závěry. Situace na domácím pracovním trhu zůstává pozitivní a je nadále charakterizována vyšším počtem nabízených volných pracovních míst než počtem nezaměstnaných. K určitému zlepšení navíc dochází v průmyslu, kde přeci jen začíná mírně polevovat tlak na straně dodavatelů,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Dodal, že pandemie zřejmě navíc již nepředstavuje pro většinu odvětví domácí ekonomiky výraznější problém. „V dalších měsících lze proto očekávat postupný pokles nezaměstnanosti. Určitým rizikem je ochlazení domácí poptávky kvůli vysoké spotřebitelské inflaci,“ dodal Novák.

Bytová krize: Proč je v Česku drahé bydlení?

Video placeholde
Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? • Videohub

Analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht upozornil, že nezaměstnanost v lednu často dosahuje nejvyšších úrovní v roce právě kvůli zimnímu počasí, které brání sezonním pracím především v zemědělství a stavebnictví.

„Situace na trhu práce ale setrvává příznivá, firmy plánují zvyšovat počet zaměstnanců a převis pracovních míst nad uchazeči je nadále evidentní. Během jarních měsíců počítáme s opětovným poklesem míry nezaměstnanosti,“ míní analytik.