NKÚ vyhověl poslancům, zaměří se na monitorovací systém fondů EU

Budova NKÚ

Budova NKÚ Zdroj: e15

Nejvyšší kontrolní úřad přistoupil na podnět od Poslanecké sněmovny, která ho žádala o ověření sporného auditu monitorovacího systému evropských fondů. Vedení úřadu se rozhodlo využít tento podnět při tvorbě plánu kontrol na příští rok. Uvedla to mluvčí NKÚ Olga Málková. Monitorovací systém pořídilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které ho také spravuje.

Podle auditu ministerstva financí však provázela výběrové řízení na tvorbu tohoto systému řada chyb. Ministerstvo pro místní rozvoj se proti výsledkům auditu ohradilo a ministryně Karla Šlechtová ho označila za neprofesionální. Sporem obou resortů o audit se koncem dubna zabývala i Sněmovna a požádala NKÚ, aby audit ověřil, a to zvláště vůči námitkám, které vzneslo MMR.

Kolegium NKÚ dospělo k závěru, že je smysluplné zahájit kontrolu až v době, kdy bude nový monitorovací systém fungovat. Umožní to mimo jiné posoudit i praktické fungování informační podpory monitorovacího systému pro toto programové období, tedy například vytváření záznamů o výzvách, o projektech, o monitorovacích zprávách a podobně, uvedla mluvčí.

pokud by naši kontroloři na MMR nastoupili v současné době, 'přetahovali' by se o podklady a dokumenty nezbytné ke kontrole s ostatními orgány

Prezident úřadu Miloslav Kala poukázal na to, že v této věci momentálně běží několik šetření, k jejichž zpracování je nutné mít obdobné doklady. „V praxi to znamená, že pokud by naši kontroloři na MMR nastoupili v současné době, 'přetahovali' by se o podklady a dokumenty nezbytné ke kontrole s ostatními orgány. To by fakticky znemožnilo efektivní kontrolu,“ uvedl.

Evropská komise, která závěry z auditu obdržela, dala ve sporu za pravdu ministerstvu financí a potvrdila závěry auditu. O sankcích zatím nerozhodla, chce počkat na konec policejního šetření. O monitorovací systém se zajímá i protikorupční policie. Údajně reagovala právě na předběžné závěry auditu ministerstva financí.