Nomen omen. Vazba mezi příjmením a prací existuje

Vysoké pece v Třineckých železárnách - ilustrační foto

Vysoké pece v Třineckých železárnách - ilustrační foto Zdroj: Trinecke zelezarny

Je vaše příjmení Kupec? Ač se to zdá nemožné, máte daleko větší pravděpodobnost, že se budete ve své práci věnovat obchodu, než jinému byznysu. Američtí statistici zjistili, že si lidé vytvářejí pozitivní vztah ke svému příjmení nebo že mezi dvěma osobami stejného příjmení je v USA větší pravděpodobnost sňatku. Stejně tak lidé, jejichž příjmení označují profesi, se s větší pravděpodobností této profesi budou věnovat. Experti nyní potvrdili, že to samé platí i pro Česko.

Analýza poradenské společnosti Bisnode se zaměřila na porovnání oboru podnikání všech mužů - živnostníků a jejich příjmení. „Statistika ukazuje, že v České republice, podobně jako v USA, existuje vztah mezi příjmeními a profesemi,“ komentuje závěry studie analytik Bisnode Milan Petrák.

Vysvětluje, že příjmení v českých zemích vznikala od 14. do 18. století a vžita byla již na počátku 16. století, a proto je nepravděpodobné, že by se dané živnosti dělila několik z generace na generaci po několik stovek let až do současnosti: „Spíše jde o podvědomý proces, kdy si lidé na základě svého příjmení oblíbí dané povolání.“

Podle analýzy například 8,1 %procenta mužů s příjmením Zedník podniká v oblasti stavebnictví. Nejsilnější vazba mezi příjmením a předmětem činnosti byla zjištěna v případě příjmení Kovář.

V tomto oboru činnosti podniká 0,1 procenta všech živnostníků (mužů) a 0,3 procenta mužů s příjmením Kovář, což odpovídá 3,56násobnu průměrného výskytu daného odvětví pro muže všech příjmení. Silný vztah mezi příjmením a profesí analýza také prokázala v případě příjmení Sedlák a Krejčí.

Vztah mezi příjmením a profesí u živnostníků – mužů v ČR

Vztah mezi příjmením a profesí u živnostníků – mužů v České republiceVztah mezi příjmením a profesí u živnostníků – mužů v České republice|BisnodeZdroj: Bisnode

Mít „vysokou“ se vyplatí, absolventům dává 85% šanci najít zaměstnání

Ženy vydělávají 77 procent platu mužů