Nová vláda chce jednat o zákazu kouření v restauracích

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Česko je poslední země EU, která nechrání lidi před tabákovým kouřem, stěžují si odpůrci kouření. Na mysli přitom mají hlavně restaurace. ČR v tomto ohledu nezůstává bez regulace, pravidla jsou ale přinejmenším volnější než ve většině ostatních zemí. Jak je to v dalších státech EU a jak se může do věci vložit nová vláda?

Je to téma, které v české veřejné debatě objevuje pravidelně: kouření v restauracích, respektive jeho zákaz. Aktuálně teď odpůrci kouření vkládají naděje do nové vlády Bohuslava Sobotky. Nastupujících ministrů se na kouření v restauracích nedávno ptaly Hospodářské noviny, a naprostá většina členů kabinetu by prý zákaz podpořila.

„Aby se nekouřilo v restauracích, je podle mě rozumné. V tom budeme pokračovat,“ již dříve uvedl nový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Věčná hádka

Připomněl tak loňskou snahu Nečasova ministra zdravotnictví Leoše Hegera prosadit zákon, který by kouření v restauracích v Česku zakázal. Heger však narazil na nesouhlas ministrů ODS a zákon nakonec spadl pod stůl. Naprostý zákaz kouření v restauračních zařízeních aktuálně platí v jedenácti zemích Evropské unie.

Debata o přínosu takového omezení se vede nadále. Zdravotníci tvrdí, že podle zkušeností ze zahraničí díky němu výrazně klesá například počet infarktů, což naopak odpůrci zákazu zpochybňují.

Jiní zase upozorňují, že by mělo záležet na svobodné vůli provozovatelů restaurací i hostů, kteří si mohou vybrat, do kterého podniku půjdou.

Stavební oddělení

Česká republika není regulací kouření v restauračních zařízeních úplně nedotčená. Od léta 2010 platí zákon, podle kterého se musí provozovatelé restaurací a barů rozhodnout, jestli bude jejich zařízení nekuřácké, kuřácké, nebo zda bude mít stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Tuto volbu musí označit informační nálepkou u vchodu do podniku.

Jenže podle odpůrců to nestačí. V podstatě se prý totiž nekontroluje, jestli je oddělení kuřácké a nekuřácké části opravdu účinné. V konečném důsledku tak prý nejde o skutečné omezení.

„V několika posledních letech byl zaveden zákaz kouření i v Polsku, Maďarsku nebo Bulharsku, a zůstali jsme tak jedinou zemí bez omezení,” říká k tomu Lenka Pipková z občanské iniciativy Česko bez kouře.
Tvrdý jih?

Naprostý zákaz kouření v restauračních zařízeních aktuálně platí v jedenácti zemích Evropské unie. Kromě zmíněného Maďarska a Bulharska mezi ně patří Francie, Irsko, Kypr, Lotyšsko, Lucembursko, Malta, Řecko, Španělsko a Velká Británie.

Celý článek čtěte na serveru EurActiv.cz