Nový systém vyplácení dávek funguje, trvá na svém Drábek

Jaromír Drábek

Jaromír Drábek Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) v pořadu Otázky Václava Moravce znovu zopakoval, že nový systém vyplácení sociálních dávek je funkční a úřady práce stihly všechny lednové platby vyřídit. Připustil ale, že se několik desítek dávek vyplatilo duplicitně. Sankci za to má dostat dodavatel systému. Opozice vyzývá Drábka k demisi, přeměnu způsobu vyplácení podle ní nezvládl. ČSSD také namítá, že provozovatel systému neprošel řádným výběrem.

Úřady práce podle Drábka nebudou po klientech vymáhat sociální dávky, které jim v lednu rozeslaly víckrát. „Vymáhat to nebudeme. Pokud to jsou dávky, které se opakují, tak jednoduchým způsobem má člověk předplaceno na další měsíce,“ uvedl Drábek. Podle něj se duplicitně vyplatilo jen „hluboko pod jedním promile dávek“. Bylo jich prý několik desítek z celkem 1,5 milionu.

Náhradu by měl podle ministra uhradit dodavatel nového systému dávek. „Ten dodavatel prostě nezajistil dostatečnou kontrolu duplicity. My po něm budeme samozřejmě tu částku vymáhat,“ dodal Drábek.

ČSSD upozorňuje i na netransparentní výběr dodavatele

Celkově je systém funkční, oponoval kritice Drábek. Peníze od státu od ledna vyplácejí už jen úřady práce. Převzaly agendu a 1660 úředníků od radnic. Nový systém sklízí kritiku odborů, opozice i koaličních partnerů. Úředníci si stěžují na to, že se data do systému špatně ukládají a ten při odesílání údajů často padá.

ČSSD kromě kolabování systému nejvíce zdůrazňuje netransparentnost zadání zakázky nového softwaru. Ministr Drábek podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka obešel výběrové řízení. Ministerstvo teď podle Zaorálka nemůže smlouvu vypovědět ani uplatňovat sankce.“Soukromé firmy ze systému vytahují peníze netransparentním způsobem, tady dochází k tunelování veřejných prostředků,“ zdůraznil. Dodal, že v únoru čeká ještě větší problémy.

„Ministerstvo má smlouvu s firmou Fujitsu. Doufám, že se nám jí podaří dát zítra na web,“ oponoval Drábek.

Místopředseda ČSSD také zmínil, že roli při volbě dodavatele systému mohly hrát roli dřívější podnikatelské aktivity šéfa rezortu práce a sociálních věcí. Drábek to v České televizi odmítl. Výběr dodavatele podle něj proběhl na základě usnesení předchozí vlády z roku 2008 a detaily rámcové smlouvy nezná, protože ji uzavíralo ministerstvo vnitra.

Drábek za problémy vidí hlavně manažerská selhání

Drábek hájil rychlé opouštění předcházejícího systému jako ekonomicky nezbytné. Podle něj za každý rok provozu jeho rezort platil půl miliardy korun a částka každoročně narůstala.

Problémy byly podle Drábka hlavně manažerské. Za pochybení před pár dny odvolal šéfa ministerského odboru informatiky, o místo přišli i výkonná ředitelka úřadu práce a vedoucí jeho personálního odboru.

Podle šéfa odborového svazu Kovo Josefa Středuly by ve firmách, pokud by se takové potíže objevily, „už dávno nepracovali“ třeba také ministrův náměstek odpovědný za informatiku Vladimír Šiška. Také podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Pavla Juříčka přechod na nový systém nebyl dobře připraven.

Bárta chce svolat K9

Věci veřejné budou podle předsedy svého poslaneckého klubu Víta Bárty požadovat, aby se situací na příštím zasedání zabývala K9. Řekl to v pořadu Partie televize Prima Family. Podle Bárty je situace ohledně dávek vážná, nicméně rezignaci ministra Drábka nepožaduje a mimořádnou schůzi sněmovny na toto téma iniciovanou ČSSD Věci veřejné nepodpoří.

Za největší problém Bárta nepovažuje způsob vyplácení ani nedokonalý software, ale to, že se podle něj v novém systému vyplácí dávky také těm, kteří si je nezaslouží. V souvislosti s růstem napětí ve společnosti jsou adresnost dávek a podpora veřejně prospěšných prací nezbytné proto, aby se ještě více neeskalovala atmosféra ve společnosti, řekl.