Obce: Ministr Kuba pošle Česko na úroveň banánových republik

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: kolaz E15

Česká republika se v surovinové politice vrací do 70. let, myslí si to starostové obcí, které jsou ohroženy těžbou uhlí a uranu. Nová surovinová koncepce ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby podle nich počítá do šesti let i s prolomením těžebních limitů. Ministerstvu vyčítají, že materiál v tichosti posouvá do vlády, a obce ani veřejnost nemají šanci se k němu vyjádřit.

Surovinou koncepci ministr Kuba předložil spolu s energetickou koncepcí, podle starostů ale prezentoval pouze tu líbivější část. Kabinet by měl oba dokumenty projednávat již koncem srpna.

Kubovy plány podle kritiků znamenají utlumení rozvoje obnovitelných zdrojů a do budoucna zvyšují závislost energetiky na uhlí a jádru. Pro stát navíc nezajistí dlouhodobou konkurenceschopnost. Obce se brání zejména těžbě uhlí na severu Čech, dole Frenštát v Beskydech nebo obnovení těžby uranu v Podještědí.

Těžba uranu je nerentabilní, my ho vytěžíme, prodáme a pak si v zahraničí koupíme obohacený uran. Posunuje nás to na úroveň banánových republik,“ upozornil předseda občanského sdružení Naše Podještědí Josef Jadrný. Uran lze podle něj z podzemí získat zejména chemickým loužením, které znamená pro krajinu obrovskou ekologickou zátěž. „Jde o prakticky nevyčíslitelné škody,“ dodal.

:

Země uranu zaslíbená

Katastrofu pro krajinu by znamenal podle starosty beskydských Trojanovic Jiřího Novotného těžební průzkum v dole Frenštát. „V podstatě jde o vyuhlení Beskyd,“ uvedl a dodal, že přestože jde papírově jen o průzkum, v reálu to znamená přípravu na vytěžení, kamiony uhlí denně a zničení značky Beskyd jako turistického regionu.

„Celé je to na objednávku těžařů, je to hra s Bakalovými akciemi,“ myslí si Novotný. Ministerstvo obcím slíbilo diskusi, nyní ale rozhoduje bez nich, uvedl. „V zásadě eliminuje možnost diskuse nad obsahem koncepcí a ignoruje i legislativní požadavky na zapojení široké veřejnosti,“ konstatoval Jan Šrytr z Ekologického právního servisu.

Nevládní ekologické organizace a obce proto kvůli tomu zřídily webový portál, kde mají lidé šanci zásadní body připomínkovat.