Obrana má dostávat 1,4 procenta HDP

Slavnostní vojenská přísaha

Slavnostní vojenská přísaha Zdroj: Euro Martin Siebert

Ministerský předseda a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka slibuje masivnější zvýšení výdajů na obranu. Bude však postupné, nikoli skokové. I proto, že podle premiéra by ministerstvo obrany v současnosti nedokázalo větší objem peněz efektivně utratit. Zatímco teď vojsko dostává 1,07 procenta hrubého domácího produktu, do roku 2018 by to mělo být 1,4 procenta. „K tomuto cíli bude politika vlády směřovat tak, aby byl splněn ke konci jejího funkčního období,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 Sobotka.

Už napřesrok má armádní rozpočet vzrůst o 1,5 miliardy korun na 43,5 miliardy. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přitom v prvním nástřelu plánu státních financí navrhl půlmiliardový škrt oproti letošnímu roku. Ten by znamenal propad na 41,3 miliardy.

„Pokud jde o výhled do budoucna, realistický cíl je 1,4 procenta HDP. Kdybychom teď našli nějaké zázračné prostředky a zvýšili tento podíl na dvě procenta, což by byl nárůst o několik desítek miliard, tak by je rezort obrany vůbec nebyl schopen efektivně použít. Třeba nábor většího počtu nováčků a jejich výcvik je proces na několik let,“ dodal premiér.

Náčelník generálního štábu Petr Pavel o víkendu při zahájení Dne pozemního vojska Bahna 2014 řekl, že jenom na udržení základních schopností a závazků vůči NATO by potřeboval alespoň padesát miliard ročně. „Nárůst o 1,5 miliardy je mírné nominální zvýšení, jež zastaví propad. Není to ale částka, která by umožnila rozvoj,“ uvedl.

Pavel věří, že v dalších letech se bude financování vojska zlepšovat a pokračovat tak, aby bylo schopno plnit svoje závazky a úkoly, které od vlády má. „V současné době je nejsme schopni plnit na sto procent, dokonce ani na sedmdesát a dokonce ani na šedesát,“ poznamenal. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je například nutný nákup dvanácti nových víceúčelových vrtulníků, jež nahradí ruské bojové Mi-24/35. „Máme na to docela rozumný čas. Nejlépe tento rok musíme určit specifikaci, příští rok bychom mohli vypsat soutěž. A následující rok už by mohlo dojít k přezbrojení,“ nastínil šéf rezortu.