OBRAZEM: Prezidentští kandidáti už volili, obvykle sebe

Jiří Dienstbier volil sám sebe

Jiří Dienstbier volil sám sebe Zdroj: ctk

Jako první z prezidentských volil Jan Fischer
Jiří Dienstbier volil se svým synem a partnerkou
Vladimír Franz volil v Základní škole U Santošky na pražském Smíchově
Podle Franze není tolik důležité kdo vyhraje, důležitá je změna společnosti
Miloše Zemana do volební místnosti na pražských Stodůlkách doprovodila rodina
13
Fotogalerie
V prvních hodinách po otevření volebních místností stihli svůj hlas odevzdat všichni prezidentští kandidáti. Většina z nich podpořila sebe.

„Asi jste nečekali, že bych volil někoho jiného,“ řekl při odchodu z volební místnosti Jan Fischer, která k volbám dorazil krátce po jejich zahájení.

„Já se přiznám, že jsem volil kandidáta sociální demokracie, jako sociální demokrat,“ prohlásil i Jiří Dienstbier. „Když člověk usiluje o nějakou funkci, tak by měl věřit sám sobě, pokud chce i po ostatních, aby mu věřili,“ dodal. Stejně jako předchozí dva kandidáti odvolili v Praze i Vladimír Franz a Miloš Zeman.

K volbám dorazil také končící prezident Václav KlausK volbám dorazil také končící prezident Václav Klaus | ctk

Karel Schwarzenberg volil doma v Sýkořici na Rakovnicku. „Je to velký pokrok. V sousedních zemích to je, v Rakousku, na Slovensku, a je to správný způsob, jako volit prezidenta,“ komentoval první přímou volbu hlavy státu. Mimo hlavní město volil i Přemysl Sobotka, a to v Liberci. „Volil jsem sebe,“ přiznal. Stejný hlasovací lístek do volební urny vhodila i jeho manželka, i když přiznala, že funkci první dámy by se raději vyhnula.

Odvolila už také Jana Bobošíková, podle vlstních slov „Janu Bobošíkovou“. „Nevím, jaké jsou moje šance, ale každopádně je to cesta pro můj politický program,“ řekla s tím, že kdyby postoupila do druhého kola, chtěla by se utkat s Milošem Zemanem.“To bych slibovala pěkné předvolební debaty,“ dodala.

Zatím jediným kandidátem, který nedal hlas sobě, je Táňa Fischerová. Vybírala prý mezi Roithovou a Dienstbierem, o jejím rozhodnutí nakonec rozhodl hod korunou. Komu padl orel, neprozradila. Jako poslední k volbám dorazila Zuzana Roithová, která hlasovala ve Dvorech nad Lužnicí. Koho zvolila, neuvedla.

K volbám dorazil i odcházející prezident Václav Klaus. Podle vlastních slov ale uvažoval i o tom, že se historicky první přímé volby, se kterou nesouhlasí, nezúčastní. „Hlavní věc je mylná představa, že toho prezidenta budou volit voliči. Prezidenta nám vyberou média, a voliči ho pak schválí,“ prohlásil v prosinci. Prezident sice přímo neřekl, koho volil, z jeho náznaků ale bylo zřejmé, že vybral Miloše Zemana, kterému už dříve vyjádřil podporu.

Čtěte také:

Ať žije český zakomplexovaný volič

Celé Evropě se uleví, vítají Klausův odchod Financial Times

Prezidentská volba ŽIVĚ na E15.cz

Sledujte aktuální vývoj, první odhady a reakce v přímém přenosu, který poběží nonstop až do sobotní půlnoci: