Obyvatel Česka přibylo. Hlavně kvůli přistěhovalcům

Za první tři čtvrtletí letošního roku přibylo 15 800 obyvatel České republiky. Porodnost ale klesá, za přírůstkem je hlavně zahraniční migrace, a to skoro ze 70 procent, přestože i ji ekonomická krize mírně utlumila. Ke konci září žilo na našem území zhruba 10,548 milionu lidí, uvádí se ve statistikách Českého statistického úřadu.

Nejvíce cizinců přišlo do České republiky tradičně z východu. Přes dva tisíce přistěhovalců se k nám dostalo ze Slovenska, v závěsu za nimi se drží Ukrajinci a Rusové, kterých v Česku přibylo kolem patnácti set. Celkem bylo k 30. září v ČR registrováno necelých 410 tisíc cizinců s povoleným pobytem.

Přirozený přírůstek se na souhrnném zvýšení počtu obyvatel podílel pouze z 31 procent. Po porodním boomu z konce minulé dekády se totiž narodilo téměř o 6 tisíc dětí méně než za stejné období minulého roku. Celkem přišlo na svět zhruba 83,5 tisíc novorozenců.

Kvůli klesající porodnosti se mírně snižuje i průměrný počet dětí narozených jedné ženě. Tato teoretická hodnota klesla za poslední rok o 5 setin na 1,44 dítěte. Průměrný věk matek při porodu stoupl o jednu desetinu a dosahuje už skoro hranice 30 let, přesně je to 29,7 roku. „Nejčastějšími rodičkami byly ženy ve věku 30 až 32 let,“ potvrdili statistici.

Středočeský kraj zaznamenal za první tři kvartály letošního roku nárůst o 11,5 tisíc obyvatel, což je nejvyšší progres počtu obyvatel ze všech krajů ČR. Koncem září zde žilo přibližně 1,276 milionu lidí, tedy nejvíce ze všech regionů včetně Prahy. Celkový přírůstek byl ovlivněn hlavně stěhováním. „Nejvíce vzrostl počet obyvatel v okresech Praha-východ a Praha-západ,“ uvedla Jana Slavníková z ČSÚ.

Moravskoslezský kraj naopak zaznamenal největší úbytek, když za první tři čtvrtletí roku 2011 ubylo v regionu přes dva a půl tisíc obyvatel. Kraj, který ještě v roce 2009 vedl v počtu obyvatel v celé ČR, je dnes s 1,240 miliony lidí až třetí nejlidnatější za Středočeským krajem a Prahou.