Ochranka Hradu zadržela dalšího člena skupiny Ztohoven

Členové skupiny Ztohoven s červenými trenýrkami, které pověsili na střechu Pražského hradu

Členové skupiny Ztohoven s červenými trenýrkami, které pověsili na střechu Pražského hradu Zdroj: Ztohoven

Ochranka Pražského hradu zadržela jednoho z členů skupiny Ztohoven při pokusu znovu vylézt na lešení v areálu Hradu. Zadržen byl údajně ve chvíli, kdy České televizi poskytoval rozhovor o sobotní akci skupiny, kdy výtvarníci vyvěsili na Hradě místo standarty rozměrné rudé trenýrky. Muž byl ale podle mluvčí televize Alžběty Plívové zadržen ještě před setkáním se štábem ČT.

„Dnes rozhodně nešlo o další uměleckou akci Ztohoven,“ uvedl jeden z aktérů sobotní performance. Naznačil, že ochranka Hradu je po víkendu velmi ostražitá.

Zadržený výtvarník byl stejně jako v sobotu oblečen do pracovního oděvu. V sobotu kolegům, kteří byli přestrojeni za kominíky, pomáhal s přípravami na místě. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček potvrdil, že ochranka zadržela muže přestrojeného za dělníka. Podotkl, že Hrad očekával, že se budou podobné akce opakovat. „Po kominické tirádě se tentokrát převlékl za stavebního dělníka,“ uvedl.

Skupina už v sobotu večer pronikla na Hrad a standartu prezidenta republiky s nápisem Pravda vítězí vyměnila za obří červené trenýrky. „Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic,“ komentovala svůj čin.

Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka je tento čin dokladem fašizace „pražské kavárny“. Použil tak obratu, kterým Miloš Zeman často označuje své názorové oponenty.

Zavlála "standarta"

Skupina Ztohoven video ze své sobotní akce zveřejnila na sociální síti Facebook. „Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic,“ okomentovala svůj čin. Podle Ovčáčka tak skupina zneuctila státní symboly a Hrad jedná o nových opatřeních, jak zlepšit ostrahu. Policie oznámila, že v sobotu zadržela a následně propustila tři muže, které podezřívá z přečinu výtržnictví a krádeže. Hrozí jim až dva roky vězení.

Dnes zadržený muž skončil na oddělení pražské policie. „Je podezřelý ze dvou deliktů - neuposlechnutí výzvy a neoprávněné vniknutí do objektu střeženého policií,“ řekl ČTK mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Kvůli svým aktivitám se členové skupiny dostali do konfliktu se zákonem už dříve. Skupina vešla ve známost svými intervencemi do veřejného prostoru. Z nejznámějších je akce Mediální realita, při které se napojila do televizního vysílání se simulovaným atomovým výbuchem. Na výstavě v pražském centru DOX také zveřejnila telefonní čísla některých politiků.

Glosa Martina Čabana: Ovčáček a Ztohoven