Odboráři radili Babišovi, uspěli jen zčásti

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Odbory, které se už před předčasnými volbami snažily, aby jejich požadavky zapracovaly do svých programů alespoň levicové strany, dál pokračují ve své agitaci. Postupně se podle místopředsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Václava Pícla hodlají sejít se zástupci všech frakcí vznikající vládní koalice. „Hlavně nás zajímá, jak vládní strany hodlají překonat hospodářskou krizi, a také jak se budou chovat k odborům,“ konstatoval Pícl.

Při včerejším jednání se zástupci hnutí ANO a představitelé největší odborové centrály shodli, že je potřeba udělat audit veřejné právy, především pak jednotlivých ministerstev. „Dostali jsme řadu cenných podnětů, odbory mají rozhodně důkladnější informace o fungování veřejné správy než naše hnutí, které je politickým nováčkem, uvedl po setkání šéf ANO Andrej Babiš.

Ten také ocenil analytiky konfederace. Podle něj jsou jejich sociální a ekonomické analýzy velmi přesné a on se jimi v podnikání řídil. Ve shodě s ANO jsou představitelé ČMKOS i v tom, že je nutné přijmout řadu opatření na zamezení daňových úniků.

Ani odborářům se však nepodařilo Babiše přesvědčit, že by se měly zvyšovat firemní daně. „Vysvětlil jsem, že nejprve je potřeba identifikovat a ucpat díry, kterými peníze státu odtékají. A také, že zvýšení daní by nebyl dobrý signál pro zahraniční investory,“ uvedl předseda ANO.

Konkrétní odpovědi nedostali odboroví předáci ani na otázky týkající se jedné z jejich hlavních priorit – rušení reforem, které přijal Nečasův kabinet. Babiš je pouze ujistil, že jsou to otázky, které intenzivně řeší expertní týmy rodící se vládní koalice.

Pícl přesto konstatoval, že odbory jsou spokojeny – dostaly ujištění, že pokud budoucí vládu složí sociální demokracie, ANO a lidovci, bude to kabinet, který bude dbát na sociální dialog. Odboráři také miliardáře Babiše, vlastníka skupiny Agrofert ocenili jako velmi slušného zaměstnavatele.