Odbory i podnikatelé chválí koaliční vládu

jmenování nové vlády premiéra Bohuslava Sobotky

jmenování nové vlády premiéra Bohuslava Sobotky Zdroj: ctk

Programové prohlášení Sobotkovy vlády oficiálně ještě ani není na světě, a opozice už je tvrdě tepe. Naopak tripartita, jejímž zástupcům pracovní verzi premiér Bohuslav Sobotka poskytl včera, dokument chválí. „Priority vlády se shodují s prioritami odborů,“ řekl místopředseda nejsilnější odborové centrály Václav Pícl.

Představitelům zaměstnavatelů se zamlouvá, že program vlády klade důraz na stabilitu podnikatelského prostředí a daňového systému. Zvláště pak podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka slib vlády, že zruší všechny existující strategie konkurenceschopnosti a vypracuje realistický projekt, který by Česko skutečně posunul dopředu.

Text prohlášení obsahuje vše podstatné z koaliční smlouvy, je ale podrobnější. Definitivně hotový není. „Máme připomínky například k hazardu, ale neočekáváme ani nepožadujeme dramatické změny,“ řekl šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Připomínky má i hnutí ANO. Připustil to šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek, odmítl ale být konkrétní. Prohlášení by dnes měla vláda na mimořádném zasedání schválit. To pravicové frakce – ODS a TOP 09 – nešetří kritikou. „Vláda může splnit programové prohlášení, může se chovat rozpočtově odpovědně, ale není možné oboje současně,“ míní místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek. Podle občanských demokratů je návrh programového prohlášení, s nímž vláda půjde před sněmovnu 18. února, slepencem, který nebude fungovat.

Občan na prvním místě
„Občan a jeho rodina by se měli v zemi cítit svobodně, spokojeně a být na ni hrdí. Živnostníci, podnikatelé a firmy by v ní měli bezpečně a svobodně podnikat, platit daně a nabízet zaměstnání,“ stojí v úvodu šestnáctistránkového programového prohlášení Sobotkovy vlády. Ta se chce zaměřit na podporu podnikání a trhu práce, fungování státní správy a udržení sociálního smíru. Kabinet chce prosadit také dlouhodobě udržitelný penzijní systém, investice do vzdělání a vytvoření podmínek pro přijetí eura.

David Klimeš: Finanční ústava – smutný symbol politiky