Odbory navrhují zvýšit minimální mzdu na 9200 korun

ilustrační foto

ilustrační foto

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) navrhuje, aby se od ledna příštího roku zvýšila minimální mzda o 15 procent. Vzrostla by tak z osmi tísíc na 9200 korun. Informaci serveru Aktuálně.cz dnes potvrdil vedoucí legislativního odboru konfederace Vít Samek. Zvýšení zvažuje i vláda. Ta však zatím jasnou představu o výši růstu nemá, záleží podle ní na jednání v rámci tripartity během srpna. Zatím naposledy se minimální mzda zvýšila v roce 2007.

Bez zvýšení by minimální mzda podle Samka z ČMKOS neplnila svou funkci. „Mzda má zaměstnanci uhradit náklady na živobytí,“ řekl. ČMKOS podle něj ve svém návrhu zvýšení zohlednila cenový a mzdový nárůst za poslední čtyři roky.

Zvýšení minimální mzdy navrhuje podle Aktuálně.cz i druhá nejsilnější odborová centrála v zemi, Asociace samostatných odborů (ASO). Podle ní by však stačilo zvýšit minimální mzdu o 500 korun. „Odpovídá to našim propočtům,“ potvrdil informaci předseda ASO Bohumír Dufek. Návrh se podle něj opírá například o růst inflace.

Minimální mzdu chce zvýšit i ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). To však zatím s žádnou konkrétní částkou „nepracuje“. „Na jakou konkrétní úroveň by měla být minimální mzda zvýšena, nelze zatím odpovědět, neboť to bude předmětem jednání plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody 18. srpna,“ sdělila Táňa Švrčková z tiskového odboru ministerstva. Kromě toho podle ní MPSV dosud nezná oficiální stanovisko všech účastníků jednání, konkrétně zástupců zaměstnavatelů. MPSV se tak zatím nechce vyjádřit k návrhům odborů.

K dohodě o částce, o kterou se minimální mzda zvýší, by se přitom mohli zástupci odborů, vlády a zaměstnavatelů přiblížit již příští týden. Ve středu 10. srpna bude o tomto tématu jednat expertní tým tripartity.

Minimální mzdu pobírá jen zhruba 40 tisíc lidí, tedy zhruba jedno procento zaměstnanců v podnikatelské sféře. Její zvýšení by se přesto dotklo i ostatních pracovníků. Současně totiž mají podle Aktuálně.cz stoupnout i úrovně zaručené mzdy, tedy minimální tarify pro jednotlivé skupiny profesí. Výjimkou je nepodnikatelská sféra, odměňovaná podle platových tabulek.