Odbory se vloží do voleb, stranám dají úkoly

ČMKOS

ČMKOS Zdroj: profimedia.cz

Největší odborová centrála v zemi – Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) – se hodlá vehementně opřít do předčasných voleb. Svým členům nejen doporučí, aby se jich zúčastnili, ale i koho mají volit.

Druhou radu zatím tají, takže je možné jen hádat. Splést se ale lze jen stěží– ani TOP 09, ani ODS, proti jejichž kabinetu odboráři organizovali sérii demonstrací, to nebude. „TOP 09 držela vládní palec na ministerstvu financí, je pro nás symbolem současné krize,“ řekl předseda odborového svazu Kovo Josef Středula.

Odboráři také pošlou politickým stranám své požadavky. Politické frakce by podle nich měly v kampani akcentovat otázky spojené s výkonností ekonomiky, zejména by se měly zabývat nezaměstnaností. Tu ČMKOS považuje za fatální záležitost. Zajímat odbory bude i to, jak si strany představují sociální dialog.

Šéf konfederace Jaroslav Zavadil stane v čele kandidátky pražské organizace ČSSD. „Praha je taková pravicová bašta, je to pro mne výzva,“ uvedl Zavadil. Socialisté v roce 2010 získali v metropoli 15 procent volících, znamenalo to zisk čtyř mandátů.

Jako volební lídr má Zavadil vstup do dolní komory parlamentu prakticky jistý. Z čela odborové centrály chce odejít v listopadu, nového předsedu si však ČMKOS bude volit až na sněmu v dubnu 2014. Zavadilův odchod do politiky odboráři schvalují, doufají, že ve sněmovně bude hájit a prosazovat jejich zájmy.

Seznam požadavků a úkolů chtějí odboráři představit do dvou týdnů. Jistě mezi nimi bude například prosazení majetkových přiznání nebo zákona proti lichvě a také zavedení registračních pokladen.

David Klimeš: Osobní ambice vůdců škodí odborům