ODS cílí na mladé, chce jim ulevit na daních

ODS zahájila volební kampaň

ODS zahájila volební kampaň Zdroj: Krumphanzl Michal

Úlevy při koupi bytu nebo domu pro mladé a pomoc při získávání prvního zaměstnání, to jsou některá z lákadel pro voliče, která představila při zahájení volební kampaně ODS. Místopředsedkyně strany Miroslava Němcová zdůraznila, že se ODS chce zaměřit zejména na podporu rodiny. Kromě rodiny chce ODS podporovat i vzdělávání či zaměstnanost a soustředit se na sociální a zdravotní oblasti.

Slibuje odpuštění placení daně z příjmu mladým lidem, kteří do tří měsíců po skončení školy začnou podnikat. Mladé generaci chce také usnadnit nákup první nemovitosti tím, že ho za určitých podmínek osvobodí od platby daně z převodu nemovitosti. První část programu nazvala „První práce, první byt“.

Kampaň ODS odstartovala ze střechy své pražské centrály, kterou pokryla modrým kobercem. Představitelé strany a krajští lídři stáli za obřím plastickým heslem „Volím pravici“. V kampani chce dát ODS podle úřadujícího předsedy Martina Kuby najevo, že je sice konzervativní a nemění své principy a ideje, ale umí změnit styl komunikace. Donedávna vládní strana si je podle Kuby vědoma chyb i pozitiv posledních let a do kampaně jde s pokorou i sebevědomím.

„To sebevědomí opírám o to, že občanští demokraté jsou jedinou autentickou pravicovou stranou, která na české politické scéně působí už 22 let,“ uvedl Kuba, podle něhož bude ODS nadále hájit právo jednotlivce a občanské svobody, prosazovat ochranu soukromého vlastnictví a právní stát, ale také sociální politiku.

Aby občanští demokraté obhájili pozici nejsilnější pravicové strany, na níž v letošních volbách podle průzkumů aspiruje TOP 09, musí podle Kuby především hájit ideály střední třídy. Návrhy chtějí občanští demokraté motivovat mladé k aktivitě i k co nejrychlejšímu pořízení vlastní nemovitosti, což Kuba označil za konzervativní hodnotu.

„Ztracená generace“

Ulehčit chtějí občanští demokraté také firmám, které zaměstnají absolventa, jenž je registrován šest a více měsíců na úřadu práce. Takové podniky by čekalo zvýhodnění ve výši 80 procent platby sociálního pojištění. Těmito kroky chce ODS zabránit vzniku „ztracené generace“, postižené vysokou nezaměstnaností i zpožděným nástupem do pracovního života. Další části programu, na nějž se strana podle místopředsedkyně Němcové dívá pohledem občana, představí ODS postupně v nejbližší době.

Občanští demokraté rozjeli zároveň kampaň na sociální síti Twitter, rozdávali trička s hesly jako „Píšu pravicí“, „Nepíšu pohádky“ nebo „Nelovím kachny“. Lídry jednotlivých kandidátek představila místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Zdůraznila, že na kandidátkách je 24 procent žen, 71 starostů a tři desítky místostarostů.