ODS podpořila Nečase, Béma ve sněmovně nechce

Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: ctk/Michal Kamaryt

Grémium ODS dnes podpořilo stanovisko stranického předsedy a premiéra Petra Nečase k aféře kolem exprimátora Pavla Béma včetně výzvy, aby Bém složil poslanecký mandát. Uvedl to mluvčí občanských demokratů Tomáš Bartovský. Bém už včera požádal kvůli kauze s odposlechy jeho telefonátů s lobbistou Romanem Janouškem o pozastavení členství v ODS.

Pokud by o pozastavení členství nepožádal, Nečas mu ve včerejším prohlášení pohrozil, že by podpořil kroky vedoucí k jeho vyloučení. Předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS) dnes uvedla, že Bém není členem poslaneckého klubu občanských demokratů. Vyplývá to podle ní právě z toho, že pozastavil členství ve straně.

Její stanovisko podpořil i šéf sněmovní frakce Zbyněk Stanjura. O složení samotného poslaneckého mandátu chce Stanjura s Bémem hovořit. Podle Němcové by někdejší pražský primátor odchodem ze sněmovny „udělal moc dobře“ jak vzhledem ke své nynější pozici, tak také proto, aby dál nezatěžoval občanské demokraty.

Fakt, že Bém po svém přerušení členství přestává být členem poslaneckého klubu ODS, je podle Stanjury pravidlem, „které platí odjakživa“. Klub by podle něj musel hlasovat jen ve chvíli, kdy by chtěl vyloučit člena strany.

„Ta situace nás poškozuje,“ zdůraznila Němcová. Nynější vedení ODS podle ní dělá kroky pro to, aby všichni straníci na radnicích i ve vrcholné politice jednali transparentně. „A žádní lobbisté se za námi neschovávali a nedělali své rejdy,“ dodala.

Také podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky nejsou dosavadní Bémovy kroky dostatečné. „Ještě je tu poslanecký mandát, který má,“ podotkl s tím, že exprimátor by měl odstoupit. „Mne mrzí, že Pavel Bém to dotáhl takhle daleko,“ dodal.

Bém, který je nyní v zahraničí, ale prý zatím ze sněmovny odcházet nehodlá. V dopisu spolustraníkům v pondělí napsal, že už dávno rozhodl o svém odchodu do „politického důchodu“. „Ale mohu tak učinit až v čase, kdy kauza pořízení, úniku, prodeje a následného zveřejnění odposlechů bude uzavřena. A také vyšetřena, a to i na můj účet,“ uvedl exprimátor.

Pět let staré odposlechy, které zveřejnil deník Dnes, ukazují Janouškův vliv na tehdejší dění na magistrátu. Janoušek podle nich spolurozhodoval o prodeji majetku metropole nebo o územním plánu. Obsahem odposlechů telefonátů se zabývá policie.

Dnes bude o záležitosti jednat sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby, která údajně odposlechy pořídila. O dva roky později prý unikly do bezpečnostní agentury ABL, kterou tehdy vlastnil nynější šéf poslanců VV Vít Bárta.