Omezení dávek ať platí pro nově příchozí imigranty, chce Česko po Británii

Imigrační kontrola na letišti Heathrow

Imigrační kontrola na letišti Heathrow Zdroj: CC BY 2.0: dannyman

Česko bude při jednání o reformě vztahu EU a Británie trvat na tom, aby změny ve výplatě dávek pro přistěhovalce platily jen pro nově příchozí. Vyplývá to z obsahu české pozice, kterou projednala vláda. Návrhem dohody na vypořádání britských požadavků se bude příští týden zabývat Evropská rada. Změny v sociální oblasti jsou pro Česko nejcitlivější. Dalším důležitým tématem je pro ČR vztah členů a nečlenů eurozóny.

„Zásadní pro ČR je, aby opatření v sociální oblasti platila pouze pro nově příchozí, nesmí být diskriminační a neměla by způsobit, že budeme mít horší podmínky než občané třetích zemí,“ říká pozice, s níž pojede na summit Evropské rady premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Vláda potvrdila, že chce udělat všechno pro to, aby Velká Británie zůstala v Evropské unii,“ řekl dnes novinářům státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. „Velká debata se vedla o tom, jak přistoupit k otázce sociálních dávek,“ potvrdil. Diskutovalo se také o způsobu vyplácení přídavků na děti rodin, které žijí v zahraničí.

"Neudržitelný tlak"

Z návrhu dohody mezi EU a Británií, kterou minulý týden zveřejnil předseda Evropské rady Donald Tusk, plyne, že Londýn by mohl omezit výplatu dávek pro lidi, kteří nejsou britskými občany v případě, že tamní sociální systém bude čelit neudržitelnému tlaku.

Podmínky zavedení tzv. ochranného mechanismu budou pravděpodobně výraznou třecí plochou jednání o britských požadavcích. Zejména středoevropské země považují tento princip za diskriminační. Proti se vyjádřilo Polsko nebo Maďarsko.

Čtěte komentář Miroslava Zámečníka o Tuskovu návrhu:

Další českou prioritou bude zajistit, aby dohoda nevedla k otvírání nůžek mezi členy a nečleny eurozóny. Britové žádají, aby se země neplatící eurem mohly ve větší míře podílet na rozhodování eurozóny, což je v souladu s českým postojem. To dnes potvrdil i Prouza, podle něhož se Praha chce podílet na debatách, kam by se měla eurozóna ubírat.

Na druhé straně počítá aktuální návrh dohody s tím, že pokud se bude zachraňovat další země eurozóny, budou na to přispívat jen země, které jsou v měnové unii, nikoliv celá osmadvacítka. Zbylé požadavky Londýna se týkají práva Británie neúčastnit se politického sbližování členských zemí a prohloubení spolupráce v oblasti digitalizace a energetiky a snížení administrativní zátěže.

Z vládní pozice plyne, že Česká republika s těmito požadavky v obecné rovině souhlasí. Česko bude svůj postoj před summitem konzultovat také se zeměmi visegrádské skupiny. Sobotka se tématem bude zabývat také na jednání s Tuskem, který do Prahy přijede příští úterý.