Onderka: ČSSD nechce odchodem z vlády vyklidit pole SPD

Roman Onderka

Roman Onderka Zdroj: Blesk - Robert Klejch

Roman Onderka
Roman Onderka
3
Fotogalerie

ČSSD zůstane podle svého statutárního místopředsedy Romana Onderky ve vládní koalici s hnutím ANO, dokud to bude možné. Vládu by opustila v případě odsouzení premiéra Andreje Babiše (ANO) trestně stíhaného v souvislosti s údajným dotačním podvodem. Zvažovala by to, kdyby kauzy ministerského předsedy překryly smysl fungování kabinetu, v němž ČSSD prosazuje svůj program. Onderka to uvedl v Partii televize Prima. Poznamenal, že ČSSD nechce odchodem z vlády vyklidit pole SPD Tomia Okamury.

"Buď ČSSD bude sedět v této vládě, nebo tam bude sedět pan Okamura," uvedl Onderka. "Jestli kauzy Andreje Babiše, které přibývají, překryjí fungování vlády, bude na zváženou, jestli v takovéto vládě nadále fungovat," řekl s tím, že situací se bude v pátek zabývat předsednictvo sociální demokracie.

Reagoval tak na dotazy zástupců opozice, proč sociální demokraté podporují koaliční vládu i po zveřejnění návrhu auditní zprávy Evropské komise, podle nějž je Babiš ve střetu zájmů kvůli unijním dotacím pro holding Agrofert, který v minulosti předal do svěřenských fondů.

Kde je hranice sebeúcty sociální demokracie, dotázal se řečnicky v debatě v této souvislosti předseda hnutí Starostů Vít Rakušan.

Onderka uvedl, že pokud se ČSSD rozhodne z kabinetu odejít, oznámí to nejprve hnutí ANO. Správný čas ale ještě nenastal, dodal. Řekl to v souvislosti se snahou opozice vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. "Hlasování o nedůvěře vládě by ještě před létem přijít mělo," uvedl Rakušan.

Předseda Sněmovny a místopředseda vládního hnutí ANO Radek Vondráček už před týdnem uvedl, že hlasování o nedůvěře vládě skončí znovu neúspěchem, protože opozice na to nemá v dolní komoře potřebnou podporu alespoň 101 hlasů. Šéfové opozičních stran označují hlasování alespoň za symbolické gesto.