Padlí vojáci se vrátili do Česka, obdrží medaile Za hrdinství

Návrat padlých českých vojáků do vlasti

Návrat padlých českých vojáků do vlasti Zdroj: ctk

Návrat padlých českých vojáků do vlasti
Návrat padlých českých vojáků do vlasti
Návrat padlých českých vojáků do vlasti
Návrat padlých českých vojáků do vlasti
4
Fotogalerie
Na letišti v pražských Kbelích dnes odpolednepřistál armádní speciál s ostatky čtyř českých vojáků, které v úterý v Afghánistánu zabil sebevražedný atentátník. Uctít jejich památku přišli kromě rodin padlých i vrcholní představitelé země v čele s prezidentem Milošem Zemanem.

Od českých hranic letoun do Prahy doprovodily dvě vojenské stíhačky Gripen. Po přistání letadla vynesla za mírného deště čestná stráž čtyři rakve zahalené ve státní vlajce a za zvuků smuteční hudby je vystavila na černě zahalené katafalky na letištní ploše. Vojenský kaplan Petr Fiala pak přednesl smuteční řeč a modlitbu za zemřelé.

Pietní akt zakončila státní hymna, po níž odvezly rakve s těly vojáků pohřební vozy do Ústřední vojenské nemocnice, kde se podle armádních nařízení musí uskutečnit jejich pitva. Až poté převezmou ostatky rodiny, které rozhodnou o způsobu jejich pohřbení. Armáda rodinným příslušníkům už nabídla uspořádání vojenského pohřbu. Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla zatím žádná z rodin vojenský pohřeb neodmítla. Pohřby by se mohly konat v příštím týdnu nebo na počátku dalšího týdne.

Pietě kromě Zemana přihlížel premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr obrany Martin Stropnický (ANO), ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a náčelník generálního štábu Petr Pavel. Po jejím skončení prezident kondoloval přítomným příbuzným mrtvých vojáků.

Vojáci zemřeli poté, co se během patroly nedaleko základny Bagrám na východě Afghánistánu odpálil sebevražedný atentátník. Další český voják utrpěl vážná zranění a podstoupil už čtyři operace. Jeho zdravotní stav zatím nedovolil, aby byl převezen do vlasti. Prezident Zeman již oznámil, že čtyři mrtvé vojáky vyznamená 28. října in memoriam medailí Za hrdinství.

„Je pouze jeden horší návrat vojáka do vlasti, a to když se vrátí beze cti. Ti vojáci, kteří se dnes vrátili, se rozhodně se ctí vrátili,“ poznamenal po pietě Pavel. Dodal, že i když nyní u něj převažuje smutek a pocit ztráty, tak zároveň cítí hrdost a úctu k padlým i ostatním vojákům sloužícím v Afghánistánu.

Na počest padlých vojáků se dnes po celé České republice v poledne rozezněly sirény a kostelní zvony. Na mnoha místech v zemi jsou vlajky svěšené na půl žerdi.