Padlý voják z Afghánistánu bude přepraven do ČR ve středu večer

Armáda ČR

Armáda ČR Zdroj: profimedia.cz

Pondělní útok afghánského vojáka, při kterém zemřel rotný Tomáš Procházka, necílil podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty na české vojáky, ale na příslušníky koaličních sil. Tělo zabitého českého vojáka bude do Česka převezeno ve středu večer a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) Procházku posmrtně povýší na štábního praporčíka. Další dva zranění čeští vojáci jsou mimo ohrožení života. Soustrast rodině padlého vojáka vyjádřil prezident i poslanci, kteří drželi v úvodu dnešní schůze Sněmovny minutu ticha.

Mezi poslanci nepanovala shoda na smyslu mise českých vojáků v Afghánistánu. Podle bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by měly Česká republika i NATO zvažovat odchod z Afghánistánu. „Stálo nás to biliony dolarů a důsledky jsou vesměs negativní,“ prohlásil Zaorálek. Předseda zahraničního výboru ale zdůraznil, že ČR nemůže jednat sama, dohodu je třeba hledat společně se spojenci. Pro stažení vojáků jsou komunisté a hnutí SPD, které chce vyvolat mimořádnou schůzi Sněmovny.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) je přesvědčen, že vojáci v Afghánistánu chrání českou bezpečnost a není důvod je stáhnout. Posilování české mise ale podle něj není na pořadu dne.

Šéfka sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) svolala na středeční ráno jednání výboru. Účast na něm potvrdili ministr obrany Metnar a náčelník generálního štábu Opata, sdělila Černochová.

Procházka zemřel na základně Šindánd v afghánské provincii Herát po střelbě afghánského vojáka. Dva další čeští vojáci byli zraněni. Jeden z nich bude dnes propuštěn z nemocnice, druhý byl zraněn střepinou a je po operaci ve stabilizovaném stavu a komunikuje.

Útočník nepocházel z jednotky, kterou Češi v Afghánistánu cvičí, a podle náčelníka generálního štábu Opaty necílil primárně na české vojáky, ale na příslušníky koaličních sil. Armáda pracuje s možností, že byl spojen s Tálibánem, druhou možností je, že útočil z vlastních pohnutek. Ministr Metnar označil útok za nečekaný a bezprecedentní.

Čeští vojáci na základně Šindánd se dnes s padlým kolegou rozloučí a budou pokračovat v operační činnosti. Tělo padlého vojáka bude přepraveno zpět do Česka ve středu večer. Ministr obrany padlého rotmistra povýší in memoriam do hodnosti štábního praporčíka. Dá se očekávat, že obdrží i některé z resortních vyznamenání.

Soustrast rodině padlého vojáka dnes prostřednictvím svého mluvčího vyjádřil prezident Miloš Zeman. Zároveň vyslovil podporu českým vojákům. „Tito stateční bojují za nás za všechny,“ citoval mluvčí slova prezidenta. Zeman také rozhodl, že až do návratu těla padlého vojáka do Česka budou státní vlajky na Pražském hradě a v Lánech staženy na půl žerdi.

Procházka, kynolog z Centra vojenské kynologie Chotyně, na misi, která měla trvat šest měsíců, odjel letos 28. srpna. S rodinou žil v Hrádku nad Nisou. Před místní radnicí už vlaje černý prapor, ve vestibulu radnice připravují pietu s jeho fotografií. Lidé tam budou moci zapalovat svíčky.

Zahraniční jednotky v Afghánistánu zaznamenaly v letošním roce zatím 12 obětí, které tvoří pouze američtí a čeští vojáci. Američanů padlo letos v Afghánistánu osm, Češi čtyři.

Od roku 2001, kdy Spojené státy podnikly invazi do Afghánistánu, zahynulo na afghánském území podle statistik serveru icasualties.org 3556 příslušníků zahraničních sil. ČR ztratila v rámci afghánské mise 14 mužů.