Paliva státu má Čepro, dorazila z českých skladů Viktoriagruppe

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Salek Vaclav

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) už přemístila pohonné hmoty z českých skladů německé společnosti Viktoriagruppe do nádrží státní společnosti Čepro. Německá firma má kvůli neplacení daní obstavené účty a může přijít o statut celního skladu. Palivo převezlo 160 železničních a 90 automobilových cisteren.

V původních skladech zůstala jen tři procenta tvořená špatně technicky čerpatelnými zbytky, řekl ředitel SSHR Pavel Švagr po návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v areálu správy v Kostelci u Heřmanova Městce.

„V nočních hodinách jsme skončili přeskladnění zásob uložených u firmy Viktoriagruppe v České republice do zásobníků plně kontrolovaných státem do Čepra. V bavorském Kraillingu, kde je uložena podstatnější část této hmoty, s firmou jednáme a je naším primárním cílem udělat všechno pro to, abychom vás co nejdříve mohli informovat, že i tam se zahajuje vyskladňování,“ uvedl Švagr.

SSHR mají nyní zásoby ropy a ropných produktů na 95 dní včetně těch uskladněných u německé společnosti, minimální limit je 90 dní. Zásoby v českých skladech Viktoriagruppe byly zhruba na půl dne, v německých jsou zhruba na dva dny. SSHR vyjednává o přeskladnění s českými i německými celníky i se spolkovým ministerstvem hospodářství. Problémem je například provozuschopnost vlečky, která je k přesunu nutná.

Přijdou další změny

„Nebylo šťastné, pokud se tak velká část zásob nafty skladovala mimo území České republiky,“ řekl Sobotka. Maximum by podle něj mělo být na území státu a pod jeho kontrolou. Podle premiéra je také diskutabilní, zda stát potřebuje hmotné rezervy v nynější struktuře, což se nyní analyzuje. Na vládě byl také zřízen výbor pro SSHR v gesci ministra průmyslu a obchodu, změnami organizace se zabývá i Bezpečnostní rada státu.

Státní organizace SSHR chce být podle Švagra transparentnější. Plánuje postupně uzavřít nové smlouvy, místo doby neurčité na dobu určitou na tři roky, a dodatky k těm stávajícím, aby byly výhodnější pro stát. Všechny by měly být zveřejněny na internetu. Bude také více kontrolovat kvalitu a množství nouzových zásob.

SSHR vybudovala před časem ve skladovacím areálu u Kostelce u Heřmanova Městce čtyři nové nádrže na pohonné hmoty, každá má objem 10.000 krychlových metrů. Slouží pro skladování leteckého petroleje a motorové nafty pro armádu.

Ještě větší množství paliv je uskladněno ve starších podzemních nádržích ve skalním masivu. K dispozici je i laboratoř a stáčírna, pohonné hmoty se navážejí po železniční vlečce. Rozšiřování areálu se podle Sobotky nechystá, jeho kapacita je dostatečná. Je jediný ve vlastnictví SSHR, kde jsou paliva skladována, další jsou uskladněna u státních podniků Čepro a Mero.