Pavel Telička končí v politice, bývalý eurokomisař se chce soustředit na své podnikání

Pavel Telička

Pavel Telička Zdroj: ČTK

Pavel Telička
Pavel Telička
3
Fotogalerie

Bývalý eurokomisař a někdejší vrcholový ragbista Pavel Telička končí v politice. Rozhodl se vzdát všech volených funkcí včetně mandátu středočeského zastupitele za hnutí Hlas. Chce se plně soustředit na své podnikatelské aktivity a činnost v nevládních či občanských spolcích, už dříve rezignoval i na funkci předsedy Hlasu. 

„Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že se již nebudu angažovat v českém politickém životě. Vzdávám se všech volených funkcí, jakož i mandátu středočeského zastupitele. Nepočítám se svojí osobní účastí v žádných volbách do zákonodárných a zastupitelských orgánů naší země. V blízké budoucnosti se plně soustředím na své podnikatelské aktivity a činnost v některých nevládních či občanských spolcích,“ řekl dnesTelička.

Hlas byl ve středočeském zastupitelstvu původně součástí klubu Spojenců spolu s TOP 09 a Zelenými, po neshodě ale z něj vystoupil. Hlas má v zastupitelstvu jedno křeslo, situace u Spojenců tak na stabilitu krajské koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců neměla vliv.

Telička připomněl, že se velkou svého profesního života věnoval integraci ČR do EU a reprezentoval zemi ve strukturách tohoto společenství. Proto se i nadále bude účastnit veřejné diskuse o evropské integraci, roli Česka v ní a dalších zahraničně politických otázkách.

„Mimořádná časová náročnost plnění povinností spojených s vyjednáváním dohody o členství, koordinací příprav na začlenění do EU v české státní správě anebo s výkonem funkce člena Evropské komise šla logicky mnohdy na úkor rodinného života. Těším se proto, že budu moci rodině mnohé z toho vynahradit,“ dodal.

Evropské spolupráci se Telička věnoval už jako řadový zaměstnanec ministerstva zahraničí, později vedl českou misi v Bruselu, podílel se na vyjednávání o vstupu ČR do unie a krátce působil jako eurokomisař. Předtím než se v roce 2014 stal na pět let poslancem Evropského parlamentu za hnutí ANO, vedl vlastní poradenskou firmu zaměřenou na bruselské prostředí.

S předsedou ANO a současným premiérem Andrejem Babišem se Telička ještě během mandátu europoslance rozešel ve zlém. Někdejší vrcholový ragbista, který byl v letech 2006 až 2009 šéfem České ragbyové unie, založil i vlastní politické hnutí Hlas.