Peake bude šéfovat sedmi ministrům. S platem 150 tisíc

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: Anna Vackova, E15

Šéfka vládního protikorupčního výboru a zároveň vicepremiérka Karolína Peake (VV) bude předsedat dohromady sedmi ministrům. Mezi nimi bude například šéf diplomacie Karel Schwarzenberg, ministr financí Miroslav Kalousek (oba TOP 09) nebo ministr vnitra Jan Kubice (nezařazený). Vlivné členy kabinetu Petra Nečase si Peake vybrala sama, návrh statutu a jednacího řádu výboru má ve středu projednat vláda.

Samotné fungování výboru, který byl vytvořen zejména proto, aby Věci veřejné získaly „důstojné zastoupení ve vládě“, přijde v příštích letech na desítky milionů korun. Jen letos na něj rozpočet počítá se sumou 21,5 milionu, z toho téměř 14 milionů spolknou platy. V dalších třech letech se náklady vyšplhají na více než 25 milionů za rok. Předsedkyně výboru bude jako vicepremiérka pobírat základní plat téměř 150 tisíc měsíčně.

Kolik tabulkových míst Peake obsadí, záleží jen na ní. Výbor může zřídit pracovní komise či sbor poradců. Takové uskupení odborníků skutečně vzniká, místopředsedkyně vlády jej chce představit v polovině září. Podle médií oslovila například specialistu na svobodný přístup k informacím Oldřicha Kužílka a další.

Hlavním úkolem výboru bude posuzovat navrhované legislativní normy z hlediska možných korupčních rizik, hodnocení je známé pod zkratkou CIA a dosud jej mělo na starosti ministerstvo vnitra. Výbor také koordinuje protikorupční činnost ministerstev, „metodicky jim pomáhá“, ale také je má v jejich protikorupčních snahách kontrolovat.

Členové výboru se budou scházet zpravidla jednou měsíčně, možné je ale i jeho mimořádné svolání. Jeho jednání budou neveřejná, záznam o nich bude přístupný na vládních internetových stránkách. Na svá jednání si výbor bude zvát i předkladatele právních norem, které budou posuzovány v rámci CIA. Hlasování členů výboru mají být veřejná, bude tedy jasné, jak který se člen výboru k určité otázce postavil.

Výbor pro boj s korupcí zřídila vláda na konci dubna, tehdy se počítalo s tím, že jej povede předseda Věcí veřejných Radek John. Ten ale tuto funkci nakonec odmítl po personálních sporech s premiérem Nečasem.

Seznam členů Vládního výboru pro boj s korupcí:

- Karolína Peake, místopředsedkyně vlády, předsedkyně Legislativní rady vlády a předsedkyně výboru

- Robert Vacek, výkonný místopředseda a náměstek místopředsedkyně vlády, který řídí útvar Úřadu vlády, do jehož působnosti náleží koordinace boje s korupcí

- Karel Schwarzenberg, ministr zahraničních věcí

- Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti

- Pavel Dobeš, ministr dopravy

- Miroslav Kalousek, ministr financí

- Alexandr Vondra, ministr obrany

- Kamil Jankovský, ministr pro místní rozvoj

- Jan Kubice, ministr vnitra