Peake: Hašek říká bláboly a Dienstbier hysterčí. Ona je prý věrná pravici

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Šéfka strany LIDEM Karolína Peake se rázně ohradila proti pověstem, které její partaj vykreslují jako slabé místo pravicové koalice. Aktuálně jí rozčílil výrok místopředsedy ČSSD Michala Haška, jenž v rozhovoru pro média označil LIDEM jako skupinku přelétavých poslanců.

„Vzhledem k tomu, že tam je skupina poslanců, kteří mění své názory každý den několikrát, tím myslím především Karolínu Peake a poslance z nikým nevolené strany LIDEM, tak chce mít hlava státu jistotu,“ obhajoval Hašek v interview s iDnes.cz nápad Prezidenta Miloše Zemana, který chce, aby pravicové strany doložily sněmovní většinu notářsky ověřenými podpisy poslanců.

Podle Peake však Michal Hašek jen opakuje oblíbenou lež posledních dní, podle níž je ona, Karolína Peake, nevyzpytatelná a neustále mění názor. „Za normálních okolností bych tento blábol ponechala bez reakce, ale stokrát opakovaná lež se stává pravdou,“ uvedla šéfka LIDEM v prohlášení zaslaném serveru E15.cz.

„Pan Hašek se zjevně jen snaží odvést pozornost od naprosté nejednoty a zmatečných vyjádření ČSSD, kdy předseda nejprve zásadně odmítá pověření k sestavení vlády, pak si zase o toto pověření říká, něco zcela jiného zase říká stínový ministr spravedlnosti Dienstbier, který hysterčí s ústavními stížnostmi na prezidenta, a zcela opačně zase vystupuje první místopředseda Hašek,“ vysvětlila Peake svůj pohled na politiku sociální demokracie.

Podle ní ona i její strana LIDEM již měsíc opakují, že Miroslava Němcová má jejich podporu pro sestavení vlády. „Tečka. Akorát si zkrátka nelibuji ve velkohubých kategorických prohlášeních,“ dodala politička.

Dva kohouti ve vedení ČSSD

Jestli je věrnost strany LIDEM koalici s ODS a TOP 09 skutečně tak pevná, jak Peake tvrdí, ví jen ona. Nicméně v jedné věci má nesporně pravdu. Jde o nejednotu sociální demokracie, která vychází najevo i ze zmíněného rozhovoru Michala Haška. První místopředseda strany v něm potvrdil svou názorovou blízkost k prezidentu Zemanovi, když řekl, že ČSSD měla podpořit úřednickou vládu Jiřího Rusnoka.

Jenže to je v příkrém rozporu se slovy šéfa socialistů Bohuslava Sobotky, který v nedávném rozhovoru s deníkem E15 označil Zemanovo dosazení Rusnokovy vlády za dobrodružství. „Byl bych nerad, kdyby se jednou sociální demokracie musela stydět za to, že podpořila dobrodružství s Rusnokovou vládou, které nebere ohled na to, že jsme parlamentní demokracie a ČSSD je demokratická politická strana,“ konstatoval Sobotka.

Rivalita dvou nejvyšších zástupců sociální demokracie je všeobecně známá, nicméně nyní se zdá, že příkopy uvnitř největší levicové partaje jsou stále hlubší. Jestli se Miloši Zemanovi skutečně podaří rozklížit ČSSD vyjde najevo v nebližších dnech a týdnech. Sněmovna bude hlasovat o důvěře Rusnokově vládě 7. nebo 8. srpna.

Bohuslavův konec