Peake jmenovala do vedení obrany Štrupla, Klepka a Kotrbu

Vicepremiérka Karolína Peake

Vicepremiérka Karolína Peake Zdroj: ctk

Ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) dnes jmenovala ředitelem Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslava Štrupla (50), šéfem svého kabinetu Aleše Klepka a vedoucím svých poradců Pavla Kotrbu. Kvůli personálním změnám hned v první den jejího působení na ministerstvu ji kritizovala opozice, překvapily premiéra Petra Nečase (ODS) i prezidenta Václava Klause.

„Každý ministr má právo zvolit si své nejbližší spolupracovníky. Tito lidé mají moji důvěru a schopnosti potřebné k tomu, aby ministerstvo obrany fungovalo jako moderní a efektivní úřad,“ uvedla Peake. Funkci svého prvního náměstka, ze které ve čtvrtek nečekaně odvolala Vlastimila Picka, nová ministryně zatím neobsadila. Ve funkcích po nástupu Peake na ministerstvo skončili také šéf sekce vyzbrojování Pavel Bulant a poradce František Šulc.

Štrupl, který povede vyzbrojování, dosud působil jako zástupce ředitele Národního úřadu pro vyzbrojování a jako šéf odboru řízení vyzbrojování, výzkumu a vývoje. Klepek dříve vykonával funkci zástupce vrchní ředitelky sekce kabinetu předsedy vlády, Kotrba dosud vedl kabinet Peake coby místopředsedkyně vlády.

Opoziční i někteří koaliční poslanci dnes ve Sněmovně kritizovali zejména odvolání Picka, který vedl tým vyjednávající se Švédskem podmínky pokračování pronájmu stíhaček Gripen. Opozice vyzývala Peake, aby z čela ministerstva odešla. Nová ministryně svou personální politiku obhajovala jako cestu k úplnému zcivilnění takzvané civilní sekce ministerstva.

Kritice čelí Peake také kvůli tomu, že k odvolání vedoucích představitelů ministerstva ve čtvrtek přistoupila nečekaně. Při uvádění do funkce ve středu totiž řekla, že rozsáhlým personálním změnám není nakloněna. Nečas se nechal slyšet, že personální změny ve vedení resortu nechápe a od Peake chtěl její kroky vysvětlit. Jejich původně ohlášená schůzka na toto téma se ale nakonec dnes nekonala. Klaus uvedl, že ho odvolání Picka překvapilo, protože podle premiéra Nečase měl zajistit kontinuitu fungování resortu po odchodu ministra Alexandra Vondry (ODS).

Štrupl je plukovníkem generálního štábu, v 80. letech vystudoval brněnskou Vojenskou akademie, po roce 2000 absolvoval kurzy na Univerzitě obrany Brno. Několikrát působil v zahraničních vojenských misích. Klepek byl ředitelem kabinetu ministra obrany Martina Bartáka a loni několik měsíců působil v dozorčí radě polostátní energetické společnosti ČEZ. Kotrba podle internetového serveru Česká pozice studoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, působil jako poslanecký asistent lidovce Pavla Severy, ale do KDU-ČSL nikdy nevstoupil, a později byl aktivním členem TOP 09.