Peake skončila ve VV a zakládá novou platformu

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: E15 Anna Vackova

První místopředsedkyně Věcí veřejných (VV) Karolína Peake se rozhodla ve straně skončit. Opustila tak i její poslanecký klub. Jako důvod Peake uvedla, že nesouhlasí s aktuálním stranickým stylem VV a nelíbí se jí ani soud s Vítem Bártou. Zároveň oznámila, že zakládá novou politickou platformu. O dalším setrvání ve vládě prý bude ještě jednat s premiérem Nečasem.

Hlavním zlomem pro její rozhodnutí prý byla poslední koaliční krize, kdy nesouhlasila s postupem stranického vedení. Ministrům za VV tehdy uložilo podat podmíněné demise. „Je to rozhodnutí konečné a nevratné,“ zdůraznila Peake.

„Rozhodnutí vyvolat vládní krizi bylo nepochopitelné pro veřejnost i pro mne samotnou,“ zmínila Peake a dodala, že si je vědoma toho, že může být nyní nálepkována jako přeběhlík.

„O svém dalším působení ve vládě budu mluvit v první řadě s premiérem Petrem Nečasem,“ prohlásila na dotaz, zda chce nadále působit ve vládním kabinetu, kde je místopředsedkyní vlády.

„Zakládám novou politickou platformu,“ dodala pak Peake s tím, že podrobnosti o ní chce zveřejnit v následujících dnech.

Nové politické uskupení kolem vicepremiérky Karolíny Peake prý má dostatek členů, aby s ním mohla mít vládní koalice sněmovní většinu, i když v ní nebudou VV. S Peake z Věcí veřejných odcházejí například Dagmar Navrátilová či Viktor Paggio.

O Peake se hovořilo jako o horké kandidátce na předsedkyni VV. Dlouho prý zvažovala, zda může kandidovat, s konečnou platností došla k názoru, že ne. Nepovedlo se jí podle jejích slov získat podporu kolegů pro vizi znovunastartování Věcí veřejných.

„Čára za dosavadním fungováním musí být jednoznačná a nepochybná,“ uvedla a nabídla „poctivým členům VV“ účast v nové platformě. Nechce ale prý být přeběhlíkem. Bude dodržovat program, se kterým šly VV do voleb, a koaliční smlouvu, kterou VV uzavřely s ODS a TOP 09. Podrobnosti o nové platformě zveřejní vicepremiérka v nejbližších dnech. Pokud by se k platformě přidali další poslanci VV, mohlo by se nové uskupení stát součástí vládní koalice místo původních VV. „Chci stavět, nikoli už bořit,“ uvedla Peake.