Pecinova komise: Červíček byl jmenován neoprávněně

Martin Červíček

Martin Červíček Zdroj: E15

Policejní prezident Martin Červíček byl předloni do funkce jmenován neoprávněně. Dospěla k tomu dnes poradní komise ministra vnitra v demisi Martina Peciny. Její členové také doporučili Pecinovi, aby zrušil Červíčkovo odvolání z funkce náměstka policejní prezidenta i jeho jmenování do čela sboru.

Podle závěrů komise Červíčka neměl odvolat z pozice náměstka policejního prezidenta tehdejší ministr vnitra Jan Kubice, ale další z náměstků Pavel Osvald. „Pochybení spočívá v tom, že pan Kubice nebyl oprávněn odvolat pana Červíčka z pozice náměstka,“ uvedl místopředseda Nezávislého odborového svazu policie Daniel Bláha.

Hlasování čtyřčlenné komise nebylo jednomyslné. Pro Červíčkovo odvolání z funkce se vyjádřili tři ministerští úředníci, Bláha byl proti. Ministr doporučením komise není vázán, může ale nyní kdykoli rozhodnout o odvolání Červíčka.

Pecina vrátil Lessyho do služebního poměru na začátku prosince, v čele policie tak nyní stojí dva prezidenti. Červíček se funkce odmítl dobrovolně vzdát, takže ministerstvo zahájilo správní řízení, které by mělo rozhodnout, zda bylo jeho jmenování do funkce oprávněné. Červíček však naznačil, že ministr postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Pecina chtěl podle Červíčka odvolat šéfy protikorupční policie a tří krajských ředitelství.

Lessyho propustil ze služebního poměru předloni v srpnu tehdejší ministr Jan Kubice poté, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Obvodní soud však následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud pak trestní řízení zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení.