Pětice Čechů unesených loni v Libanonu je na svobodě

Libanonské údolí Bikáa, kde zmizela pětice Čechů

Libanonské údolí Bikáa, kde zmizela pětice Čechů Zdroj: fouad awada, Wikimedia Commons

Pět Čechů, kteří loni v červenci zmizeli v Libanonu, je na svobodě a v pořádku. Byli nalezeni ve večerních hodinách a nyní jsou v rukou libanonských bezpečnostních složek. Uvedlo to ministerstvo zahraničních věcí. Úřady v co nejbližší době vypraví do Libanonu letecký speciál, který Čechy přepraví do vlasti.

„MZV vítá zprávu, že naši občané jsou živí a podle našich informací i v uspokojivém zdravotním stavu. Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek instruoval Zastupitelský úřad v Bejrútu, aby podnikl veškeré kroky k zajištění co nejrychlejšího návratu těchto českých občanů do vlasti,“ uvedlo ministerstvo.

Bližší informace Černínský palác neposkytl, protože případ nadále vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Kdy z Prahy odletí pro pětici Čechů letecký speciál, není zatím jasné. „Předpokládáme, že by to mělo být v co nejkratší době. Neumím teď odhadnout, jestli to bude zítra ráno nebo během zítřejšího dne,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Pětice Čechů zmizela loni 18. července, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v údolí nedaleko syrských hranic. Jde o dva novináře jindřichohradecké televize, advokáta, tlumočníka a muže, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec; do Libanonu prý jel jako bezpečnostní poradce skupiny.

Pohřešovaní Češi (zleva): Jan Švarc, Adam Homsi, Martin Psík, Pavel Kofroň, Miroslav DobešPohřešovaní Češi (zleva): Jan Švarc, Adam Homsi, Martin Psík, Pavel Kofroň, Miroslav Dobeš | CTKPohřešovaní Češi (zleva): Jan Švarc, Adam Homsi, Martin Psík, Pavel Kofroň, Miroslav Dobeš

V médiích se v souvislosti se zmizením Čechů spekulovalo o tom, že mohlo souviset s Libanoncem Alím Fajádem, který je v česku držen ve vazbě a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání žádají Česko Spojené státy.

V polovině loňského prosince pražský vrchní soud potvrdil, že Fajád může být vydán, stejně jako další dva spoluobvinění - Faouzi Jaber a Chálid Marabí. Konečný souhlas s extradicí tří mužů, kterým v USA hrozí až doživotí, musí vyslovit ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

199 dní v zajetí
18. července 2015 Libanonský list The Daily star napsal, že na východě Libanonu zmizelo pět českých občanů ve věku 25 až 47 let. Server iDnes.cz napsal, že libanonská média si všímají i souvislosti pohřešovaných Čechů a trojice údajných spolupracovníků teroristů, kterou v roce 2014 zadrželi v Praze.
19. července 2015 Rozhlasová stanice Voice of Lebanon oznámila, že řidič taxi, z něhož zmizelo pět Čechů, je bratrem muže zadrženého v Praze pro podezření ze spolupráce s teroristy.
20. července 2015 Jeden z pohřešovaných v Libanonu je podle libanonského listu L ́Orient-Le Jour vysoce postavený činitel bezpečnostních složek. Deník se odvolal na dobře informovaný vojenský zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Zbytek skupiny tvořili dva novináři jindřichohradecké televize, advokát a tlumočník.
12. srpna 2015 V Libanonu jednala česká delegace, jejíž součástí byl náměstek ministra zahraničí Jakub Kulhánek nebo šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.
22. září 2015 Pražský městský soud i napodruhé povolil vydání trojice cizinců viněných ze spolupráce s teroristy do USA. Údajnou trestnou činnost podle doplněného dokazování nevyprovokovali američtí agenti a záruky ze strany USA, že obvinění nebudou podrobeni nelidskému zacházení, jsou dostatečné. Podle libanonské agentury NNA kauza souvisí s červencovým únosem pětice Čechů.
7. října 2015 Právo napsalo, že pětice Čechů je naživu. České bezpečnostní složky o tom údajně dostaly důkazy přes prostředníky. Stále více pravděpodobným důvodem únosu je podle zdroje deníku snaha Libanonců o výměnu jejich krajana Alího Fajáda sedícího v české vazbě, nebo alespoň zamezení jeho vydání do USA.
14. prosince 2015 Pražský vrchní soud potvrdil přípustnost vydání údajných spolupracovníků teroristů Alího Fajáda, Faouziho Jabera a Chálida Marabího do USA. Konečný souhlas s extradicí musí vyslovit ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).
1. února 2016 Ministerstvo zahraničí uvedlo, že pětice unesených Čechů je na svobodě a v pořádku. Nyní jsou v rukou libanonských bezpečnostních složek. Úřady v co nejbližší době vypraví do Libanonu letecký speciál, který Čechy přepraví do vlasti.