PIN k sKartě neposílá úřad či spořitelna, ale firma, vadí ČSSD

sKarta

sKarta

PIN kód k sociálním kartám nerozesílají příjemcům dávek úřady práce či Česká spořitelna, ale další soukromá firma. Má přístup k adresám potřebných bez jejich souhlasu. Uvedla to opoziční ČSSD ve své právní analýze smlouvy na sKarty. Podle sociálních demokratů PIN posílá společnost IT Solutions CZ. Na ni měl být podle dřívějších informací napojen exministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) a jeho někdejší náměstek Vladimír Šiška, který je obviněný z podplácení.

Drábek spojení s firmou odmítl. Podle mluvčí spořitelny tisk PIN kódů zajišťuje jiná společnost, a to dceřiná firma banky sIT Solutions.

„PIN kódy nerozesílá ani Úřad práce ČR, ani Česká správa sociálního zabezpečení, a dokonce ani Česká spořitelna, ale na základě smlouvy s Českou spořitelnou až další soukromoprávní subjekt - společnost IT Solutions CZ, jíž byly bez souhlasu příjemců dávek svěřeny jejich adresy - patrně Českou spořitelnou,“ uvádí ČSSD ve své analýze.

Taková praxe je podle ní pochybná. O zpracovávání osobních údajů klientů svědčí prý to, že PIN kódy lidé dostávají ještě před tím, než je úřad práce vůbec vyzval k převzetí sKarty. Společnost je navíc rozesílá obyčejně, ne doporučeně, uvádí analýza.

Sociální karty pro vyplácení dávek provozuje Česká spořitelna. Zvítězila v tendru. Ministerstvo práce s ní uzavřelo smlouvu na 12 let. V lednu ji podepsal tehdejší náměstek Šiška. Kvůli jeho obvinění z podplácení Drábek na podzim rezignoval.

Česká spořitelna: Nic nestandardního se neděje

Podle mluvčí České spořitelny Heleny Matuszné rozesílá PIN Česká pošta. „Je to běžná praxe jako v případě ostatních platebních karet. sIT Solutions je dceřinou společností České spořitelny, která zajišťuje tisk PIN,“ sdělila Matuszná. Podle ní banka na rozdílné firmy místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka upozorňovala už v říjnu. Tehdy uvedla, že se „v žádném případě nejedná a nikdy nejednalo o firmu Jaromíra Drábka nebo Vladimíra Šišky“ a že cílem politikových výroků bylo poškodit dobré jméno spořitelny.

Podle Drábka měly sKarty, proti nimž se staví odbory, opozice, rada postižených i někteří koaliční politici, státu ušetřit stovky milionů za rozesílání dávek. Kritiku projektu neumlčela ani nová dohoda premiéra, ministryně práce a spořitelny o úpravě smlouvy. Změnit se mají i zákony. Používání sKaret k vybírání peněz z bankomatů, k placení či převádění peněz má být dobrovolné.

Drábek už dřív několikrát popřel, že by on či jeho náměstek byli na počítačové firmy napojeni. Ministr uvedl, že sice v oboru podnikal, ale po nástupu na ministerstvo vazby ukončil. Jméno IT Solutions padalo už v souvislosti se zaváděním nového počítačového systému pro zpracování dávek, který úřady práce začaly používat od ledna. Společnost patří mezi subdodavatele.

David Klimeš: Další drahý kus zbytečného plastu