Plzeňská práva dostala akreditaci na další rok

Akreditační komise prodloužila akreditaci plzeňské právnické fakultě na jeden rok

Akreditační komise prodloužila akreditaci plzeňské právnické fakultě na jeden rok Zdroj: CTK - Petr Eret

Ministr školství Petr Fiala prodloužil magisterskému programu plzeňských práv akreditaci o rok, aby studentům ulehčil situaci. Fiala to řekl po dnešním mimořádném jednání se zástupci Akreditační komise a Západočeské univerzity. Rozhodnutí exministra Josefa Dobeše (VV) o prodloužení akreditace do roku 2016 Fiala zrušil. Už dřív ministerstvo zakázalo škole přijímat nové studenty.

Akreditaci má program do října 2013. Vznikl tak prostor, aby Západočeská univerzita vytvořila dostatečné podmínky pro dokončení studia, konstatoval Fiala. Tento krok podle něj dává současným studentům reálnou šanci dostudovat v Plzni, neohrožuje kvalitu vzdělávání a zároveň obnoví důvěru v akreditační proces a rozhodování ministerstva. Děkanovi fakulty Janovi Paulymu se ale rozhodnutí nelíbí. Podle něj zaručuje dokončení studia jen těm, kteří nyní půjdou do pátého ročníku.

Akreditaci dostala univerzita, ne fakulta. „Univerzita bude hledat způsoby, jak Akreditační komisi přesvědčit, že zajistí kvalitu dostudování,“ uvedla šéfka komise Vladimíra Dvořáková s tím, že škola musí dodržet řadu podmínek.

Odborníci z ministerstva tak například budou zasedat u státnic, před každým semestrem také bude muset škola prokázat, kdo bude učit klíčové právnické disciplíny. Pokud by škola neměla dost odborníků, přislíbily pomoc ostatní právnické fakulty v zemi. Roční prodloužení podle Dvořákové zvolili proto, že univerzita nemůže vyřešit všechny problémy během několika týdnů.

Za rok dostane univerzita další šanci

Univerzita musí zajistit požadovanou kvalitu vzdělávání a případně si za rok opět podat žádost o prodloužení akreditace na dostudování. „Jde nám o ochranu studentů,“ dodala.

„Nám byla dána možnost, abychom během této doby přesvědčili Akreditační komisi o tom, že všichni stávající studenti, to znamená studenti ve všech ročnících fakulty právnické, mohou dostat prostor na dostudování, a to právě třeba i v Plzni,“ komentovala dnešní rozhodnutí rektorka ZČU Ilona Mauritzová.

Do pětiletého programu chtěla letos plzeňská fakulta přijmout 300 studentů, zákaz přijímání označilo vedení školy za likvidační. Fakulta neví, zda bude moci přijmout do prvního ročníku nové bakaláře, jichž se na tříletý obor veřejná správa hlásí přes 160 na 100 míst. Ministerstvo školství to počátkem května fakultě zakázalo, ale zároveň prodloužilo akreditaci programu o čtyři roky. ZČU podala rozklad.

Akreditační komise v březnu podala návrh na odebrání akreditace, bývalý ministr Dobeš ale škole prodloužil akreditaci o čtyři roky. „Byla to právně podivná situace,“ vyjádřil se Fiala, podle něhož stejně hrozilo, že by akreditace mohla být kdykoliv v budoucnu zrušena. Dobešovo rozhodnutí prý navíc vyvolalo nejistotu v akademické obci, když ministerstvo nerespektovalo stanovisko komise.

Zástupci právnických fakult v Praze, Brně a Olomouci potvrdili, že se k nim snaží dostat stovky plzeňských studentů. Přestup prý ale není možný. Plzeňští studenti se mohou jen znovu přihlásit ke studiu a v lepším případě jim může být prominuta přijímací zkouška. I prominutí přijímacích zkoušek ale školy povolují pouze výjimečně.