Počet nezaměstnaných rostl nejrychleji od září 2009

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kubelka Tomas

Nezaměstnanost v září vzrostla o jednu desetinu procenta na 8,4 procenta. Celkový počet uchazečů o práci ale stoupl o 1,3 procenta, mohou za to především absolventi škol, vyplývá z dat Ministerstva práce a sociálních věcí.

Úřady práce na konci září evidovaly 493 185 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet ve srovnání se srpnem stoupl o 6 492 osob, ve srovnání se zářím 2011 dokonce o 18 tisíc nezaměstnaných. „Přírůstek počtu osob bez práce téměř o 6500 je druhým nejhorším zářijovým výsledky za deset let a od úplně nejhoršího roku 2009 ho dělí jen malý rozdíl,“ uvedl k tomu ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Hlavním důvodem nárůstu podle něj byl malý přírůstek nových pracovních míst, dobrou zprávou naopak je nízká míra propouštění.

Nezaměstnanost rostla v 64 okresech. Největší nárůst zaznamenaly okresy Praha-západ, Český Krumlov, Frýdek-Místek, Rychnov nad Kněžnou a Benešov, ve všech stoupla o více než čtyři procenta.

V Praze-západ ale byla nezaměstnanost navzdory růstu jedna z nejnižších vůbec, zcela nejnižší byla v okrese Praha-východ, kde dosáhla 3,5 procenta. Po západním okraji Prahy a hlavním městě samotném následovaly okresy Mladá Boleslav a Rokycany.

Nejvíce lidí bez práce bylo minulý měsíc v okrese Most, konkrétně 15,8 procenta. Vysoká nezaměstnanost tíží i okresy Bruntál, Karviná či Chomutov.

Sedm procent z nezaměstnaných tvořili absolventi škol, celkem jich bylo necelých 35 tisíc. Nezaměstnaných s čerstvě ukončeným vzděláním tak bylo o několik stovek méně než loni v září.

Podle evropské metodiky dosahovala nezaměstnanost v Česku 6,7 procenta, průměr Evropské unie dosahuje 10,3 procenta. Nejméně lidí bez práce bylo v Rakousku (4,6 procenta), Lucembursku (4,8 procenta) či Nizozemsku (4,9 procenta). Naopak nejvyšší nezaměstnanost trápí dluhovou krizí zasažené Španělsko, kde dosahuje 24,6 procenta. Řecko své údaje obvykle poskytuje se zpožděním, předchozí data ale ukazovala nezaměstnanost přibližně na úrovni Španělska.

Analytici předpokládají, že nezaměstnanost do konce roku nadále stoupne, podle Sobíška překročí devět procent. „Míra nezaměstnanosti pravděpodobně poroste ještě příští rok. Před rokem ve stejné době činila osm procent, v září 2013 čekáme míru nezaměstnanosti kolem 8,6 procenta,“ dodal ekonom Raiffeisenbank Michal Brožka.