Podniky dostanou za rezervní vojáky peníze

vojáci

vojáci Zdroj: profimedia.cz

Neobsazenost některých jednotek a také úspory nutí ministerstvo obrany k alternativnímu řešení: až čtyřnásobnému zvýšení početních stavů takzvaných aktivních záloh. Finančně motivovat chce rezort nejen tyto vojáky, ale i jejich zaměstnavatele.

Ti by napříště dostávali 1675 korun za den nepřítomnosti založáka při jeho mimořádném nasazení třeba při přírodní katastrofě. A 1117 korun denně po dobu běžného čtyřtýdenního cvičení, které se koná jednou za rok. Tyto prostředky mohou pokrýt firmám náklady na brigádníky, které si po dobu nepřítomnosti zaměstnance mohou najmout.

Nyní žádné kompenzace nedostávají a odmítají proto záložáky na cvičení uvolňovat. Ti si musí brát dovolenou nebo neplacené volno, což zájem o službu snižuje. „Chceme zajistit lepší informovanost, co služba obnáší a čím je společnosti přínosná. Vznikne platforma pro jednání se zaměstnavatelskými i odborovými svazy,“ řekl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Podle nové koncepce schválené Bezpečnostní radou státu mají novinky začít platit od ledna 2014. Roční paušální odměna záložáka se z dnešních šesti tisíc zvýší na dvanáct tisíc. Navíc v době, kdy bude povolán na cvičení, bude dostávat plat odpovídající danému místu v armádě.

„Zjednodušeně řečeno, pokud půjde na cvičení jako řidič tanku, tak po dobu čtyř týdnů bude brát stejný plat, jako má profesionál v totožné funkci. V průměru jde o 957 korun denně,“ dodal Pejšek.

I po vyplácení kompenzací bude rozdíl v nákladech na profesionála a příslušníka aktivních záloh výrazný. Zatímco prvně jmenovaný stojí armádu průměrně 500 tisíc korun ročně, u záložáka to bude 65 až 85 tisíc korun. Koncepce předpokládá, že dohromady by tyto jednotky tvořilo na pět tisíc mužů a žen. V současnosti je jich necelých 1200.

Současný počet 21 tisíc profesionálů by se neměl změnit.

Napříště by se měli záložáci těšit i větší prestiži. Namísto nynější převahy v pěších rotách se strážní funkcí by se měly více objevovat u bojových útvarů a tedy i v zahraničních misích.