Pokles skoro o procento: ČNB zhoršila odhad ekonomiky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká národní banka zhoršila v nové prognóze odhad vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos podle ČNB hospodářství klesne o 0,9 procenta a příští rok poroste o 0,8 procenta. V předchozí prognóze centrální banka počítala letos se stagnací ekonomiky a příští rok s růstem o 1,9 procenta.

„Česká ekonomika letos klesne kvůli výraznému zpomalení zahraniční poptávky a celkovému utlumení domácí poptávky. V roce 2013 HDP vzroste v souvislosti s pozvolným oživením zahraniční poptávky, zároveň ale bude výkon ekonomiky tlumen rozpočtovými opatřeními vlády,“ uvedl Tomšík. Silnější oživení lze očekávat podle něj až v roce 2014, kdy centrální banka čeká růst ekonomiky o 2,5 procenta.

ČNB tak následuje ministerstvo financí, které v červencové prognóze rovněž zhoršilo pro letošní i příští rok odhad vývoje ekonomiky. Květnový odhad Evropské komise zatím české ekonomice pro letošek přisuzuje stagnaci.

Odhad vývoje HDP Česka(v procentech)

2012 2013
ČNB -0,9 0,8
Ministerstvo financí -0,5 1,0
Evropská komise 0 1,5
OECD -0,5 1,7

Nová prognóza ČNB počítá podle viceguvernéra Vladimíra Tomšíka v nejbližších několika čtvrtletích s poklesem tržních úrokových sazeb. Růst by sazby podle prognózy ČNB měly začít až v roce 2014.

Inflace se bude kvůli plánovaným daňovým změnám podle ČNB pohybovat lehce nad dvouprocentním inflačním cílem. „Zdrojem inflace jsou daňové změny, ceny komodit a oslabení koruny,“ uvedl viceguvernér.

Případná rizika odhadovaného ekonomického vývoje jsou podle Tomšíka celkově vyrovnaná. Proti růstu cen mohou působit další dodatečná rozpočtová opatření v roce 2014, která by byla nad rámec již dosud známých. Ta již v nové prognóze ČNB zapracovala, patří mezi ně například zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku o jeden procentní bod. Ve prospěch cen by naopak mohly působit vyšší ceny energetických a zemědělských komodit.