Policie obvinila Šnajdra kvůli zakázkám Nemocnice na Bulovce

Marek Šnajdr

Marek Šnajdr Zdroj: E15

Marek Šnajdr
Marek Šnajdr
předseda Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovnyMarek Šnajdr
Není jisté také to, jak bude hlasovat další z kritiků vedení občanských demokratů a poslanec ODS Marek Šnajdr. (Foto ČTK)
5
Fotogalerie

Policie zadržela a obvinila podle informací Lidových novin bývalého poslance ODS Marka Šnajdra kvůli údajným manipulacím se zakázkami pražské Nemocnice Na Bulovce. Spolu s ním obvinila další čtyři lidi, uvedl server Lidovky.cz. Kvůli přidělování zakázek v pražských nemocnicích policie už dříve obvinila mimo jiné podnikatele Tomáše Horáčka, bývalou ředitelku Nemocnice na Bulovce Andreu Vrbovskou nebo někdejšího ředitele nemocnice Františka Nováka.

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství Zdeněk Matula na webuuvedl, že policie trestně stíhá pět lidí a dvě firmy. Podezřívá je ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přijetí úplatku a podplacení.

Případ souvisí s veřejnou zakázkou Nemocnice Na Bulovce na obnovu lineárních urychlovačů včetně příslušenství. Předpokládaná hodnota zakázky byla 120 milionů korun. Obvinění byli zadrženi, dodal státní zástupce.

Šnajdr figuroval v kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády tehdejšího premiéra Petra Nečase. Státní zástupce tvrdí, že Nečas, jeho žena Jana (dříve Nagyová) a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček v roce 2012 přislíbili poslancům Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra.

Trojice exposlanců původně čelila obvinění, Nejvyšší soud ale dospěl k závěru, že je v této věci nelze stíhat. Muži pak chtěli po státu téměř desetimilionové odškodné, nakonec po dohodě dostali částky v řádu statisíců korun.