Policie předala Janouškovi obvinění z ublížení na zdraví

Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: Golf.cz

Policie předala dnes lobbistovi Romanu Janouškovi obvinění z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Novinářům to oznámil ředitel pražské policie Martin Vondrášek. Vlivný podnikatel měl v pátek v opilosti srazit svým vozem ženu a od nehody ujet.

„Podezřelý dodržel dohodu a ve stanovený čas, v domluvený čas převzal dnešního dne v 17:20 minut usnesení o zahájení trestního stíhání pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky a zločin těžké ublížení na zdraví,“ uvedl Vondrášek. O obvinění informoval státního zástupce z Prahy 4. Ten by měl rozhodnout o dalším postupu, a to i o zveřejňování informací o případu. Do té doby policie nebude podrobnosti sdělovat.

Vondrášek taky požádal dozorujícího státního zástupce o stanovisko k postupu vyšetřovatele v kauze Janouškovy nehody. Řekl to v České televizi. Vlivný lobbista v pátek pod vlivem alkoholu svým autem srazil ženu. Policie ho neumístila v cele předběžného zadržení, kritikům jejího postupu vadí také to, že Janouška nechala telefonovat.

ČT: Janoušek odmítl krevní testy, neměl pouta a byl arogantní

Česká televize dnes také uvedla, že se Janoušek odmítl podrobit krevním testům. Na protialkoholní stanici Nemocnice Na Bulovce, kam jej policisté po nehodě převezli, byl prý jen pár minut a podle tamního lékaře Karla Hátleho policisté nepostupovali běžným způsobem. Janoušek podle ČT neměl při příjezdu ani při pobytu na záchytce nasazená pouta. „Ten postup nebyl zrovna standardní tak jako u ostatních klientů. S čím jsem přišel do styku, tak vždy skončili v cele předběžného zadržení,“ řekl Hátle. Podle sanitáře z protialkoholní stanici byl podnikatel navíc „arogantní, vykřikoval, že vše odmítá, nespolupracoval, přitom je tady zákaz telefonování, furt si hrál s telefonem“.

Opoziční ČSSD dnes vyzvala ministra vnitra Jana Kubiceho, aby v případě prokázaných pochybení v postupu policie zvážil svou rezignaci.

Nad postupem policie se dnes pozastavila opozice. Podle ČSSD průběh vyšetřování páteční nehody vzbuzuje řadu pochybností. „Nepovažuji za standardní, aby pachateli, který utíká z místa činu, bylo povoleno volně postávat před svým vozem a ještě telefonovat,“ uvedl šéf poslaneckého klubu sociálních demokratů Jeroným Tejc. Pokud se prokáže pochybění vyšetřovatelů, měl by ministr vnitra Kubice zvážit svou rezignaci, dodal Tejc.

„Musím přisvědčit těm, kteří říkají, že ten postup policie nebyl standardní,“ řekl dnes v ČT předseda KSČM Vojtěch Filip. Janoušek podle něj nebyl ve stavu, kdy by mohl řádně vypovídat. Lobbista byl podle informací ČT nejen pod vlivem alkoholu, ale i kokainu. „Aby vypovídal střízlivý, mohli zajistit tím, že by ho umístili do cely předběžného zadržení,“ dodal Filip.

Prošetření postupu vyšetřovatelů nařídil v sobotu i policejní prezident Petr Lessy. Chce prověřit, jestli policisté neměli Janouška umístit do cely předběžného zadržení. Postup policistů prošetří Úřad vnitřní kontroly, který je dohledovým orgánem policejního prezidia. Podle mluvčí prezidia bude chtít Lessy znát výsledky šetření co nejdříve.

Zraněná žena možná dostane policejní ochranu

Janoušek v pátek svým vozem přejel vietnamskou ženu, která s ním chtěla řešit jejich předcházející lehčí autonehodu. Z místa nehody ujel, policie ho ale dostihla.

Vietnamská žena je po zranění v nemocnici, kde na ní dohlížejí policisté. O její ochranu v sobotu požádala Česko-vietnamská společnost, aby ji chránila před případným nátlakem z Janouškovy strany. „Protože je nutné si uvědomit, že to nezpůsobil nějaký pasáček vepřů, ale lobbista. A co mají lobbisti ve svém zaměstnání, je nátlak,“ vysvětlil důvod výzvy předseda společnosti Marcel Winter.

„Ve chvíli, kdy jsme tuto informaci skrze média dostali, tak jsme okamžitě začali věc řešit a do nemocnice byli vysláni kriminalisté, kteří začali tu věc prověřovat a vyhodnocovat možná rizika,“ uvedla Kropáčová.

O Janouškovi se v těchto dnech hovoří hlavně v souvislosti s odposlechy telefonních hovorů mezi ním, bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS) a magistrátním úředníkem Peterem Ďuricou, které dokazují lobbistův významný vliv na pražskou politiku.