Policie stíhá člena vedení ČSSD Duška. Má jít o podvod při čerpání dotací

Robert Dušek

Robert Dušek Zdroj: ctk

Protikorupční policie obvinila zatím z blíže nespecifikovaných trestných činů člena předsednictva sociální demokracie Roberta Duška. Bývalý dlouholetý předseda ČSSD v Libereckého kraji to sám potvrdil.

„Jsem přesvědčen, že se jedná o nedorozumění. Považuji to za standardní součást politického boje v Libereckém kraji,“ řekl. Z čeho je obviněn, nechtěl bývalý europoslanec specifikovat. Jeho trestní stíhání souvisí podle informací ČTK s údajným podvodem při čerpání evropské dotace na výstavbu termálních lázní v Chrastavě na Liberecku.

Mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej obvinění Duška odmítl komentovat. „Ke konkrétním osobám se nevyjadřujeme,“ řekl.

Roční vyšetřování

Údajným podvodem při čerpání dotací na výstavbu termálních lázní Domu pohody se protikorupční policie zabývá více než rok. „Ve věci bylo původně obviněno sedm osob, u některých bylo nově trestní stíhání rozšířeno a nově jsou stíhány další čtyři osoby. Celkem tedy 11 lidí,“ vysvětlil Radim Kadlček z Krajského státního zastupitelství v Liberci.

Mezi obviněnými je bývalý vlastník lázní Jan Imlauf, podle Centra nezávislé investigace (CNI) a Krajského protikorupční pracoviště byl obviněn například i bývalý krajský radní pro dopravu za ČSSD Martin Sepp. „Cítím se být nevinen. Považuji to za neopodstatněné. Budu se bránit tím, že jim řeknu, co o tom vím,“ řekl Sepp CNI.

Na další etapy už nedošlo

Lázně společnosti Dům Pohody se v Chrastavě otevřely 3. prosince 2012. Dokončena byla tehdy první etapa za sto milionů korun s tím, že v další etapě přibude dětský bazén s atrakcemi a sportovní hala, která bude sloužit i kulturním a společenským akcím. Dokončení areálu mělo stát dalších 120 milionů korun. Dokončit se ho však nepodařilo. Vše zkomplikoval spor o ovládnutí společnosti, který vyvrcholil insolvenčním řízením.

Firmu Dům pohody, které areál patří, vlastnila do roku 2009 společnost Imstav Group, jejímž majitelem byl Imlauf. Lázně jsou od listopadu 2013 v konkurzu. Do insolvence je poslal právě bývalý vlastník a jeho firmy. Věřitelům dluží lázně téměř 229 milionů korun. Největším věřitelem je Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod, která na výstavbu lázní poskytla dotaci, v konkurzu žádá přes 121 milionů.