Policie stíhá deset lidí kvůli zakázkám CzechTourismu

CzechTourism

CzechTourism Zdroj: profimedia.cz

Jednání vlády: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO)
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová po jednání vlády
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová přichází na schůzi vlády (26. 8. 2019)
4
Fotogalerie

Policie začala stíhat deset lidí kvůli veřejným zakázkám za zhruba 27,3 milionu korun, které zadala státní agentura CzechTourism. Bývalého manažera jednoho z odborů české centrály CzechTourismu obvinili kriminalisté z manipulací s tendry, dalších devět lidí z podplácení, sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

„Celková výše zdokumentovaných poskytnutých úplatků činí 3,5 milionu korun,“ uvedl Ibehej. Policie podle něj zadržela loni v září 12 lidí, nyní obvinila deset z nich. Všichni jsou stíháni na svobodě.

Někdejší manažer v agentuře se podle ktiminalistů dopustil trestných činů zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušení povinnosti při správě cizího majetku, poškození cizích práv a přijetí úplatku. Ostatní začali kriminalisté stíhat za zločin podplacení.

Policisté kvůli případu zasahovali v listopadu na ministerstvu pro místní rozvoj a v CzechTourismu. Kvůli podezření na nehospodárné zadávání zakázek v agentuře na podporu turismu prověřovali i ministryni Kláru Dostálovou (za ANO), která měla CzechTourism na starosti jako náměstkyně pro regionální rozvoj. Podle České televize řeší kriminalisté její případ samostatně.

„Od té doby se mnou z Policie ČR nikdo nemluvil. Pouze mi vrátili počítač. Informace mám jenom z médií. Kontrolní systém už je v agentuře CzechTourism nastaven a uskutečnila se veřejnoprávní kontrola. Nastavení opatření má za úkol nový pan ředitel,“ sdělila ministryně Dostálová.

Policie v budově ministerstva na pražském Staroměstském náměstí a v centrále CzechTourismu na Vinohradech dělala v listopadu domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor. Podle mluvčího zasahovala i na dalších místech. Důkazy z těchto prohlídek pak podle něj vedly k nynějším obviněním.