Politologové: VV jsou ve slepé uličce

Bude podepsán dodatek koaliční smlouvy ODS, TOP 09 a VV? To je nyní velký otazník.

Bude podepsán dodatek koaliční smlouvy ODS, TOP 09 a VV? To je nyní velký otazník. Zdroj: E15 Eduard Erben

Osud koalice a společného vládního projektu ODS, TOP 09 a VV je ohrožen. Tvrdí to někteří politologové, které oslovila agentura Mediafax. Podle nich se strana Věci veřejné dostala do slepé uličky a dveře pro další jednání si sama uzavřela.

Politolog Bohumil Doležal uvedl, že Věci veřejné musí trvat na svých požadavcích, aby neztratily svou image. Další dvě strany koalice ale VV nebudou chtít ustoupit, protože si to nebudou moct dovolit. Doležal také v této souvislosti poznamenal, že se už nyní koalice zdiskreditovala.

Doležal také zmínil, že VV si prý dobře uvědomují, jak je nyní křehká jejich pozice na politické scéně a že v případě voleb je jejich šance mizivá. Podle něj je ale možný scénář, kdy by VV pouze podporovaly menšinovou vládu ODS a TOP 09. Nenesly by totiž odpovědnost za vládu.

Politolog Zdeněk Zbořil poznamenal, že klíčovým aspektem je situace ve frakci VV. „Pokud se ODS nebo TOP 09 podaří vytunelovat sedm poslanců, je úplně jedno, jaké podmínky si budou véčkaři klást,“ uvedl Zbořil. Zbořil se však domnívá, že Věci veřejné nakonec ustoupí, a to kvůli strachu, že by mohli přijít o poslance. Vládní chaos tak prý bude pokračovat.

Politolog Rudolf Kučera zdůraznil, že není jasné, co VV vlastně chtějí. Jednou je to odchod některých ministrů, pak rozpočtové změny, uvedl politolog. Kučera se přiklání k názoru, že k rozpadu koalice v nejbližší době nedojde.

Premiér Petr Nečas (ODS) dnes po jednání výkonné rady ODS uvedl, že občanští demokraté jsou nadále připraveni jednat o dodatku koaliční smlouvy, o nové koaliční smlouvě ale ODS s VV jednat již nehodlá. Stanovisko TOP 09 je o poznání přísnější, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík (STAN) dnes totiž oznámil, že další jednání o dodatku koaliční smlouvy se odehraje již bez účasti vyjednávačů TOPky, ti také odmítají stupňující požadavky VV.

Klaus: Současné třenice v koalici nejsou krizí

Poslední neshody mezi vládními stranami o dodatku ke koaliční smlouvě nepovažuje prezident Václav Klaus za krizi. Podobné třenice uvnitř koalice se podle něj budou opakovat i v budoucnu. Klaus to dnes prohlásil během návštěvy Slovenska.

„Tam je prostě permanentní problém a napětí uvnitř této relativně málo sourodé vládní koalice, ale já bych v té chvíli slovo krize nepoužil. Já myslím, že to skřípání v rámci toho koaličního vládnutí, které zrovna teď nastalo, je podle mého názoru jedna z epizod, které se budou jistě ještě, bohužel, opakovat,“ řekl Klaus

Klaus soudí, že vláda složena z vícero politických stran se vnitřním neshodám nevyhne. „To koaliční vládnutí je složité. Každá země, která má koaliční vládu, si to mnohokrát vyzkoušela,“ dodal prezident, jenž v minulosti byl českým premiérem. Česko a Slovensko procházejí podle Klause podobným politickým vývojem. Také na Slovensku koalice čtyř stran pravého středu řeší vzájemné neshody, v současnosti například druhá největší koaliční strana Svoboda a solidarita odmítá novou finanční pomoc zadluženému Řecku.