Porcování Prahy začalo, ANO si ohlídá finance i majetek

Zřejmě budoucí primátorka Adriana krnáčová

Zřejmě budoucí primátorka Adriana krnáčová Zdroj: CTK

Pravděpodobné budoucí vedení hlavního města v podobě koalice hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) si rozdělilo kompetence v městské radě. ANO si vyjednalo primátorské křeslo a finance, ČSSD dopravu a sociální politiku a Trojkoalice životní prostředí a infrastrukturu.

Jednička volební kandidátky ANO Adriana Krnáčová řekla, že by mohla být novou primátorkou. Primátor má mít na starosti boj s korupcí, veřejnou správu a legislativu. „Pokud bych měla být primátorkou, tak bych si určitě tyto resorty velice ráda vzala,“ řekla Krnáčová.

Do doby, než bude schválena koaliční smlouva a domluveno personální obsazení rady, však nechtěla potvrdit, že primátorkou bude právě ona. „Až to bude na papíře,“ řekla. Radní za ANO budou mít na starosti finance, majetek a majetkové podíly firem, bezpečnost, zdravotnictví a bydlení.

Trojkoalice má řídit oblasti životního prostředí, kultury a památkové péče a infrastruktury. „Když se podíváte, co tu kterou stranu charakterizuje, a podíváte se na přidělené resorty, tak to vlastně odpovídá,“ řekl Štěpánek.

Sociálním demokratům připadne oblast dopravy, sociální politika a problematika evropských fondů. Rovněž budou řešit pražské školství. „V rámci vyjednávání přišla každá rada s nějakou představou. Musím říci, že jednání bylo velmi korektní. Všichni museli nějakým způsobem ustoupit a bereme to jako kompromis, který můžeme odnést do zastupitelského klubu a začít připravovat i personální návrhy,“ řekl zastupitel a člen vyjednávacího týmu ČSSD Karel Březina.

Příští jednání v pátek

O rozdělení resortů a konkrétním personálním obsazení budoucí rady musí ještě jednat zastupitelské kluby ANO, ČSSD a Trojkoalice. Následně se příští pátek sejdou vyjednávací týmy a budou o složení rady nadále jednat. „Musíme to ještě prodiskutovat,“ vysvětlil týdení pauzu v jednání člen vyjednávacího týmu ČSSD Petr Dolínek. Ujasňovat se podle něj bude například i to, v jakých oblastech by se strany mohly v rámci koaliční smlouvy vetovat. Nebo v jakém složení budou výbory.

Petr DolínekPetr Dolínek | mediafaxČlen vyjednávacího týmu ČSSD Petr Dolínek (zdroj mediafax)

O Dolínkovi se hovoří, že by pod sebou mohl mít sociální oblast. Už jednou post radního zastával, po volbách v roce 2010 byli spolu s Březinou radními ve společné koalici s ODS.

Podle Štěpánka by neměl být problém, aby zastupitelské kluby rozvržení odsouhlasily. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice by měla v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.

TOP 09 nabídla primátorský post

Do hry chce ale stále ještě vstoupit i pražská TOP 09, která skončila ve volbách druhá. ČSSD nabídla post primátora a chce sestavit koalici bez vítězného hnutí ANO. „Nabídky si vážíme, ale nevyužijeme to,“ konstatoval Dolínek. ČSSD podle něj bude pokračovat v jednání s ANO.

Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ní s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech má Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM čtyři křesla.