Poslanci zkritizovali miliardovou zakázku na radary. Souhlasím s opozicí, řekl zástupce ANO

Radar VERA-NG

Radar VERA-NG Zdroj: era

Ministr obrany Lubomír Metnar
Radar VERA-NG
Radar VERA-NG
4
Fotogalerie

Záloha 450 milionů korun dodavateli dvou pasivních sledovacích systémů Věra NG a nečekané zvýšení ceny zakázky z předpokládaných 780 milionů na 1,5 miliardy korun s DPH. Těmto i dalším výhradám členů výboru pro obranu Poslanecké sněmovny čelili ministr Lubomír Metnar (ANO) a jeho náměstci.

„Přijde mi nestandardní dávat třicetiprocentní zálohu, aniž by ministerstvo cokoliv obdrželo,“ řekla šéfka výboru Jana Černochová (ODS). Stejně jako další poslanci nechápe, proč se při loňském projednávání návrhu rozpočtu nikdo z vedení rezortu o téměř dvojnásobném nárůstu ceny nezmínil.

„Nevím, kdy lžete a kdy ne. Budu mít obrovský problém zvednout letos ruku pro rozpočet,“ prohlásil Pavel Růžička (ANO). „Jako koaličního poslance mě mrzí, že musím souhlasit s opozičními kolegy,“ dodal.

Kritikou nešetřila ani exministryně obrany Karla Šlechtová (ANO). „Výrobce systémů Věra NG uvádí, že jejich cenu za posledních pět let neměnil. Proč se tedy zvýšila?“ ptala se.

Náměstek pro vyzbrojování Filip Říha přiznal, že původní odhad byl chybný. „Výslednou cenu posouzenou nezávislým znalcem jsme zdůvodnili ministerstvu financí. Souhlas jsme obdrželi v prosinci,“ odrážel námitky, že částku 1,5 miliardy neobsahoval návrh rozpočtu a neprojednala ji ani vláda.

Podívejte se, jak funguje radar Vera-NG

Poslanci zdůraznili, že nechtějí poškozovat výrobce radarů, kterým je pardubická Era. Společnost drtivou většinu své produkce vyváží, české armádě dodala pasivní lokátory naposledy v roce 2003.

„S cenou samotných systémů Věra NG úplně nové generace jsme šli dolů. Je téměř zaváděcí, protože ministerstvo je pro nás důležitý zákazník,“ řekl šéf firmy Viktor Sotona s tím, že 450 milionů korun poskytnutých jako záloha bude uloženo na transparentním účtu.

Era už koncem ledna uvedla, že musela poptat nákladní a terénní vozy, speciální stany a řadu dalších komponentů od téměř dvou desítek subdodavatelů, což podle ní zvedlo výslednou cenu zakázky o 760 milionů.