Neviditelný bombardér za dvě miliardy dolarů. Podívejte se na fascinující B-2 Spirit

Americký bombardér B-2 Spirit

Americký bombardér B-2 Spirit Zdroj: Reuters

Americký bombardér B-2
Americký bombardér B-2
Americký bombardér B-2
Americký bombardér B-2
Americký bombardér B-2 Spirit
20
Fotogalerie

Jeden z nejvíce fascinujících letounů v historii lidstva. I tak by se dal popsat americký bombardér B-2 Spirit, ktrerý vyrobila společnost Northrop Grumman. Armáda Spojených států jej do svého užívání zařadila roku 1997 a létá s ním dodnes. Celkem existuje pouhých jednadvacet letounů B-2. Kromě vzhledu a technologických schopností je astronomická jejich cena. Jeden stroj vyjde na více než dvě miliardy dolarů, tedy přes 45 miliard korun. Stroj by se do pěti let měl dočkat svého nástupce. V utajení se podle serveru CNN pracuje na vývoji nové generace letounu, který ponese označení B-21 Raider.

Hlavní výhodou letounu je technologie stealth. Díky tvaru křídel a technologiím na jeho palubě může bez povšimnutí radarů pronikat i na vysoce střežená území. Tomu napomáhá i to, že je bombardér B-2 vyroben především z uhlíkových kompozitů. To omezuje množství vyzářených či odražených zvukových, infračervených, optických i radarových signálů na minimum.

Veřejnosti byl B-2 Spirit poprvé představen 22. listopadu roku 1988 v kalifornském Palmdale a první testovací let se uskutečnil o rok později. Původně mělo být vyrobeno celkem 135 kusů, nakonec se však tento počet snížil na již zmíněných 21. 

V ostré akci byl letoun poprvé použit v roce 1999 v Kosovu, při níž letěly stroje B-2 ze Spojených států až na Balkán a zpět bez mezipřistání. Proběhlo jen několik tankování za letu. Nejvážnější nehoda se stala 23. února 2008, kdy se letoun B-2 zřítil krátce po startu z Andersenovy letecké základny na Guamu. Oba piloti nicméně nehodu přežili.