Poslední majetek H-Systemu jde do dražby

Bývalý šéf představenstva H-Systemu Petr Smetka

Bývalý šéf představenstva H-Systemu Petr Smetka Zdroj: CTK/Michal Kamaryt

Podvedeným klientům společnosti H-System znovu svitla naděje na další odškodné. Avšak i tentokrát půjde podobně jako v minulosti o „drobné“. Dvacet let po vzniku H-Systemu jde totiž v dubnu do dražby jeden z posledních majetků, který ještě zbyl v konkurzní podstatě nechvalně proslulé firmy, sdělila na dotaz deníku E15 konkurzní správkyně H-Systemu Iva Fialová Ištvánková. Hodnota dražených pozemků a rodinných domů v Horoměřicích u Prahy je 122 milionů korun, vyvolávací cena bude 62 milionů.

„Klienti zatím dostali kolem sedmi procent ze svých pohledávek,“ řekla deníku E15 advokátka Hana Marvanová, která zastupuje zhruba stovku věřitelů H-Systemu. Jestliže každý klient H-Systemu zaplatil firmě v průměru milion korun, představuje průměrná vrácená částka 70 tisíc korun. „Škodu budeme po pachatelích vymáhat i po skončení konkurzu,“ dodala advokátka.

První odškodnění činící v souhrnu 140 milionů korun přiřkl soud klientům až v roce 2011. Kauza se táhne od roku 1997, kdy H-System připomínající hru zvanou letadlo zkrachoval.

O další peníze se podvedení klienti přetahují s firmou Global Financial Restructuring, největším věřitelem H-Systemu, jemuž se podařilo získat pohledávku kolem osmi set milionů od Komerční banky. Soud v roce 2011 rozhodl, že Global Financial má z pozůstalosti po zkrachovalé firmě přednostní právo na výplatu 71 milionů korun.

Advokátka Marvanová od té doby usiluje o zrušení tohoto rozhodnutí. Zpochybňuje rovněž pohledávku Global Financial jako celek, protože podle jejího názoru má původ v trestné činnosti. Původně totiž policie kvůli podvodům kolem H-Systemu vyšetřovala také představitele Komerční banky, soud ale v roce 2011 jejich stíhání zastavil.

„Jsem připravená jít až k Ústavnímu soudu,“ poznamenala Marvanová. Zakladatel H-Systemu Petr Smetka připravil přibližně 1100 lidí o miliardu korun. Právě Smetku nakonec soud poslal na 12 let do vězení. To byl také důvod, proč se na něj nevztáhla novoroční amnestie prezidenta Václava Klause. Tři další odsouzení manažeři H-Systemu se však kvůli ní na svobodu dostali. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman proti tomu podal dovolání k Nejvyššímu soudu.